Rabbinsk domstol trosser de messianske

15. september 2014 |  Israel Today Norge

Da unge Amber Layman kom fra USA til Ben Gurion flyplass i Israel sammen med sin mor, Danielle Layman og tre yngre søsken, knipset deres bestefar noen lykkelige bilder og lastet dem opp på Facebook. Ikke viste de at mors fraseparerte ekstemann, Shahar Abecassis, fulgte med på facebookpostene.

Abecassis som har blitt dømt for vold av en sivil israelsk domstol og skilt fra Amber sin mor, så bildet av sine biologiske barn i Israel sendte han en klage til den rabbinske domstolen i Ashdod. Han hevdet at hans datter hadde blitt «kidnappet og tatt med til Amerika.»

Abecassis er ikke lenger etter loven Amber sin far. Ifølge adopsjonspapirene som er utstedt av en amerikansk domstol og som Israel Today har sett, er Jeremy Layman hennes juridiske far og verge. Layman er idag gift med jentas mor.

Etter det amerikansk domstol har bestemt og som er innenriksdepartementet i Israel sitt syn, har de fjernet Abecassis navn fra Amber israelske ID kort. Så nå er både Amber amerikanske og israelske pass registret med Jeremy som hennes far.

I sin klage til den rabbinske domstolen har Abecassis bemerket at «Layman familien er kristne» og uttrykte frykt for at de vil gjøre hans datter til hedning.» Den rabbinske domstolen som har jurisdiksjon i ekteskapssaker, svarte med å utstede en arrestordre som begrenser Amber å reise fra Israel med sin familie og returnere tilbake USA.

Ambers mor Danielle Layman gjenga noe av bakgrunnen for historien: «Jeg kom til tro på Jesus mens han bodde i Beersheva. Vi startet en liten hjemmegruppe for nye troende med noen av mine venner. Ambers biologiske far var voldelig helt fra begynnelsen av vårt ekteskap. Retten beordret et besøksforbud for å holde ham borte. Jeg hadde til slutt ikke noe valg, så jeg skilte meg fra ham.»

Layman flyttet til USA hvor hun møtte og giftet seg med Jeremy Layman. En sjersjant i National Guard Platoon som for tiden tjenestegjør i Afghanistan. Familien går i en lokal baptistkirke i Kansas.

Når en klage blir innrapportert til en rabbinsk domstol angående familiære forhold som samværsrett eller barnefordeling, kan kjennelsen bli forankret i halakha (jødisk religiøs lov) fremfor sekulære sivilrett. I slike tilfeller er det meget mulig at de kan miste noe av beskyttelsen som tilbys gjennom den israelske sivilretten.

I dette tilfellet med 13-åringen Amber skaper saken også spenninger mellom Israels religiøse og sekulære samfunn. Vil rabbinsk råd godta Ambers rettslige amerikansk adopsjon? Eller blir det avgjort ifølge halakha slik at den biologiske faren fortsatt får beholde sine rettigheter?

Ambers mor skriver til amerikanske senatorer og kongressmedlemmer og ber dem om å legge press på den israelske regjeringen slik at de kan gripe inn på vegne av datteren. Men vil rabbinere i Israel gi akt på amerikansk politisk press? Vil den sekulære israelske regjeringen og domstolene bli involvert?

En rabbinsk domstolshøring vedrørende Amber sak er lagt til 2. oktober. Israel Today vil fortsette å følge saken og rapportere om eventuelle utvikling spesielt etter høringen i oktober. Hold deg informert og bli informert med Israel Today.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.