Egypt offisielt under sharia lover

4. april 2013 |  Israel Today
Egypt’s president Mohammed Morsi undertegnet onsdag offisielt den nye grunnloven som er utarbeidet av hans eget Muslimske Brorskap og andre islamistiske grupper, og som kritikerne sier effektivt har satt Egypt under streng Sharia Lov.

To folkeavstemninger ble avholdt om den nye grunnloven. Resultatene av den andre ble annonsert tirsdag: 63,8 prosent av det lille antallet av dem som stemte, var i favør av dokumentet.

Morsi sa at nå når den nye grunnloven er på plass, kan han fokusere på å fikse Egypt’s interne problemer. Men, andre sier det vil bare forverre interne skiller og transformere Egypt til en paria-stat på linje med den islamske republikken Iran.

Mens Morsi hevder at den nye grunnloven inneholder rettigheter og vern for alle egyptere, har loven’s vagheter på visse områder og utilslørt islamsk aroma fått mange til å frykte at radikale muslimske geistlige skal spille en stadig mer innflytelsesrik rolle i Egypt, mens minoritetsgrupper og kvinner vil lide.

“Det er en katastrofe”, fortalte den kvinnelige egyptiske advokaten Nihad Abu El Konsam tyske medier. “Det er ikke en eneste paragraf i utkastet til konstitusjon som nevner kvinners rettigheter.”

“Denne grunnloven vil sette Egypt 100 år tilbake,” la Abu El Konsam til, og bemerket at det Muslimske Brorskapet med hensikt hadde lagt inn “åpne dører” som vil resultere i at egypterne blir plassert under en ekstremistisk form for islamsk styre.

Hamdeen Sabahi, en opposisjonsleder som kom på tredjeplass i Egypts presidentvalg, sa at det Muslimske Brorskap og andre islamister har “stjålet” Egypt’s pro-demokrati revolusjon, men han har fortsatt håp om at de kan bli felt.

I mellomtiden, “Morsi kan ha blitt valgt demokratisk, men han styrer ikke demokratisk,” anklaget Sabahi i et intervju med Associated Press.

Bevis på dette ble sett i Morsi’s reaksjon til den fortsatte opposisjonen til hans nye grunnlov, selv etter at den passerte folkeavstemningen. Presidenten utstedte en tynt tilslørt advarsel om at offentlige demonstrasjoner mot hans styre må slutte, fordi folk var lei av dem.

Morsi’s prøvde å anklage alle som er imot ham for å være ansvarlig for landets fortsatte økonomiske smerter, en prøvet og ekte taktikk som er brukt av alle de mest vellykkede despotene i nyere historie.

Truslene så ut til å fungere. Mens man under oppkjøringen til folkeavstemningen så hundretusener som protesterte daglig i Kairo’s sentrum, og som til og med marsjerte mot presidentpalasset, er det svært få som tar til gatene nå som Grunnloven har blitt undertegnet og trådt i kraft.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.