Israel ønsker å opprette diplomatisk kontakt med Qatar

13. mai 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4021" align="alignleft" width="342"] Fra Qatars hovedstad Doha[/caption]Vi har tidligere brakt nyheten om at den sunnimuslimske staten Qatars statsminister har uttalt at Qatar, Tyrkia, Jordan, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia ønsker å inngå en forsvarspakt med Israel på grunn av Irans atomtrusler.

Fra Qatars hovedstad DohaEt hemmelig regjeringsdokument er lekket ut til israelske media, som avslører at Israels nye regjering nylig har åpnet for diplomatisk kontakt med en ikke navngitt arabisk stat i Persiabukten.

Dokumentet ble utarbeidet for Utenriksdepartementet i Israel, som en del av landets økonomiske plan for 2013-2014, og ble omtalt av den venstreorienterte dagsavisen Ha'aretz.

Israel har tidligere hatt diplomatiske forbindelse med de arabiske statene Oman og Qatar, men disse ble stengt av frykt for å fremstå som "usympatiske til palestinernes sak."

Generelt sett har disse sunnimuslimske Gulfstatene blitt knyttet nærmere til Israel de siste årene i skyggen av trusselen om et kjernefysisk væpnet angrep fra Iran. Mange medier har tidligere rapportert at Gulfstatene ville være meget glad om Israel militært ville nøytralisere Irans atomprogram.

Tidligere denne måneden søkte derfor Qatars statsminister å puste nytt liv i Den arabiske ligas fredsinitiativ fra 2002 om å få et nærmere og vennligere forhold til den jødiske staten. Nå synes det også som om Israel tar imot tilbudet fra Qatar.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.