Russisk krigsskip ligger ved Haifa havn

16. mai 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4027" align="alignleft" width="500"] Russisk krigsskip[/caption]"Azov," som tilhører den russisk Svartehavsflåten, kom til Israel på anmodning fra foreningen av russiske krigsveteraner for å feire årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland.

Jødiske veteraner fra Den røde armé, som senere emigrerte til Israel, ble invitert til å delta i en seremoni ombord i det massive russiske krigsskipet.

Men det var en annen og enda mer viktig og historisk grunn for besøket. Når muligheten for at Assadregimet i Syria kan kollapse når som helst, er Russland på utkikk etter en ny alliansestat i Midt-Østen.

Russland har lenge hatt en stor marinebase i Tartus, den nest største havneby i Syria. Men med Syrias pågående borgerkrig, som trolig vil ende med at Assadregimet taper mot opprørsstyrkene i landet, er Russland bekymret for sine interesser og allianse i regionen.

Nye rapporter tyder på at Moskva søker etter en ny havneby i Middelhavet for å opprettholde den strategiske balansen i regionen. Russiske delegasjoner har angivelig undersøkt Egypt og Algerie, men muligens har valget nå fallt på Israel.

Israelske tjenestemenn sier at den arabiske våren har endret Russlands syn på Israel, og Moskva forstår nå, at i denne flyktige og uforutsigbare regionen, er den jødiske staten det eneste stabile alternativ i Mdt-Østen.

"Det er ting som vi ikke er enig med Russland i, men det er en felles generell forståelse av, at vi forsvarer de samme prinsippene for demokrati og sikkerhet. De deler vår bekymring over den islamske fundamentalismen, som ønsker å ta over i Midtøsten. Derfor skjønner Russland nå mer enn noen gang før, at de kan stole på Israel", sa en tjenestemann for regjeringen i Jerusalem.

Russernes har høytidlig offentliggjort Azovs besøk i Israel, og deres beslutning om å markere seieren over nazistene sammen med jødiske veteraner. "Russland er stolt av sin tilknytning til denne historiske hendelsen, og ønsker å minne jødene, om at vi kjempet på deres side i den andre verdenskrig," ble det uttalt av ledelsern på det russiske krigsskipet.

Det er en generell forståelse av at krigsskpet Azovs besøk ikke er en engangshendelse, og at andre russiske krigsskip vil ankre opp i Haifa i nær fremtid. Israelske tjenestemenn benekter ikke at Israel er åpne for videre samarbeid med Moskva.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.