Er jøder og palestinere i slekt?

21. juni 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4152" align="alignleft" width="484"] IDEnTITETsKRIsE: ali (Eliyahu)Rashid (t.h.)
med sin sønn Mohammed og barnebarn[/caption] I 2001 fortalte den israelske avisen Ha’aretz om omfattende forskning på genetiske koblinger mellom jøder og palestinere. En at de mest kjente forskerne på dette området er professor Batsheva Bonne-Tamir ved Tel Aviv University. Hun oppdaget at Y-kromosomet til Cohanim (prestene) også fantes blant palestinere.

Rabbi Dow Stein tror at så mye som 85 prosent av den palestinske befolkningen har jødisk opphav. – Deres forfedre ble tvunget til å konvertere til islam, sier rabbien, som er sekretær i Det nye sanhedrin, en ortodoks gruppe som forsøker å få gjenopptatt tempeltjenesten. - Vi vet at helt til for et par hundre år siden var den arabiske landsbyen Sachning (i Gallilea) jødisk, og den hadde en aktiv synagoge. Men da landsbyen kom under tyrkisk herredømme måtte innbyggerne i landsbyen gjøre et skjebnesvangert valg. For å kunne overleve, konverterte de til islam. De arabiske innbyggerne i Sachning kjenner til sin jødiske bakgrunn. En beduinstamme som kalles Sawarka holder til i et område øst for Hebron. Noen familier omskjærer sønnene sin når de er åtte dager gamle, og ikke på et senere tidspunkt, slik muslimene gjør.

To menn fortalte oss at deres bestemødre i all hemmelighet tente sabbatslys, og at deres fedre skjulte sine tefillin (lærposer med vers fra Toraen) i sokkene sine. Andre vet ikke nøyaktig hvordan forfedrene praktiserte sine jødiske ritualer samtidig som de utad var muslimer. – Det er trist at slike ting har forsvunnet underveis, sier 35 år gamle Ali fra Sawarka-stammen. – Vår stamme består av 4000 beduiner, og alle har jødiske røtter. For flere hundre år siden ble våre forfedre tvunget til å konvertere til islam.

En annen beduin begynner også å snakke med oss. På sabbaten tente hans besteforeldre ikke noe lys eller ild, og de praktiserte mikvah (jødiske rituelt bad). Den palestinske Machamra-klanen i Hebron er også kjent for sin jødiske bakgrunn. Navnet Machamra betyr «vindyrker», eller noe slikt. Det tyder på en jødisk forbindelse siden det er forbudt for muslimer å drikke vin. Alle i området kjenner til at forfedrene var jøder som bare giftet seg med folk fra sin egen slekt. – Det var ikke lett for foreldrene og besteforeldrene våre å holde sine jødiske skikker hemmelig, forteller en av klanlederne oss. – I en islamsk sammenheng er det veldig vanskelig å praktisere jødiske ritualer uten at noen legger merke til det. Hvis vi var blitt oppdaget ville familien min blitt slaktet. Siden alle vet at vi har jødiske røtter må vi hele tiden vise naboene våre at vi hater Israel. Vi har gått så langt at vi til og med har vært innblandet i terrorisme.

Denne nettartikkel er utdrag fra en 3 sider lang avhandling om hvorvidt jøder og palestinere er i slekt. Redaktør Aviel Scheneider har forfattet denne særskilt interessante artikkelen. Ønsker du å lese hele kan du abonnere på magasinet. Send din bestilling idag!

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.