Imponerende selskap på Peres’ 90 årsdag

17. august 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4233" align="alignnone" width="517"] Superstjerner samlet i Jerusalem[/caption]«Vår Far, vår Konge, gjør slutt på all ulykke, krig og sult», heter det i bønnen. «Gjør slutt på alle problemer og all undertrykkelse.» Streisand er også berømt for måten hun synger kristne salmer på, for eksempel Ave Maria og The Lord's Prayer (Herrens bønn – Fadervår), noe som kan være et resultat av at hun på et tidlig tidspunkt kom i kontakt med kristendommen. – Jeg husker at jeg var fem år gammel og gikk på et Yeshiva (ortodokst jødiske seminar). Der fikk vi høre at vi ikke måtte si ordet «jul» høyt, minnes hun. – Så da læreren forlot klasserommet, sa jeg det om og om igjen mens jeg ba om at ikke Gud måtte slå meg i hjel! Streisand fikk også en æresdoktorgrad ved det hebraiske universitetet i Jerusalem. Da hun sist besøkte landet, i 1984, ga hun, på vegne av sin far, en bygning til universitet. – Jeg skulle ønske verden var mer lik gangene her ved det hebraiske universitetet, sa hun. – Tenk om jøder og arabere, kristne og muslimer... kunne sitte sammen og drømme om en god og meningsfull framtid.

Det var også andre filmstjerner med på konferansen, deriblant 70-årige Robert De Niro og Sharon Stone på 55. Hun er en mangeårig aktivist som leter etter en kur mot AIDS. – Jeg elsker Israel og dere alle sammen, sa Stone etter et møte med hebraiske og arabiske leger og pasienter på den pediatriske AIDS-avdelingen ved Hadassah-hospitalet. Da hun ble spurt om muligheten for fred, svarte hun: – Israelere og muslimer lever allerede sammen. Det er som et hvilket som helst ekteskap; man kan selv bestemme om det skal bli godt eller dårlig.

Politiske ledere deltok også, deriblant den tidligere britiske statsministeren Tony Blair (70) og USAs tidligere president Bill Clinton (66). Dette ble litt kontroversielt. Årsaken var at han forlangte et honorar på 500.000 dollar for en forelesning. Myndighetene hadde litt tidligere økt skattene, noe som skaper økonomiske problemer for den israelske middelklassen. Men Israel fikk noen ubetalelige råd fra Clinton, som uttalte: - Jeg ser ikke noe alternativ til en palestinsk stat.

Den alltid like energiske Peres fanget alle berømthetenes oppmerksomhet. – Jeg tror virkelig at man bør bruke all sin energi for å gjøre verden til et bedre sted, sa han. – Dette er en gudgitt mulighet for et menneske som meg. Jeg har fått muligheten til å tjene folket med oppriktighet, kjærlighet og optimisme.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.