USA og Jordan er enig, Israel skal styre Jordandalen

17. desember 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4611" align="alignnone" width="300"] tatsminister Benjamin Netanyahu og Israels forsvarsstabssjef, general Benny Gantz, ser ut over den strategiske Jordandalen[/caption]I et nytt forslag fra den amerikanske utenriksminister John Kerry skal til både Israel og de ​​arabiske selvstyremyndighetene i forrige uke, går det frem at USA mener at den jødiske staten skal få lov til å opprettholde en militær tilstedeværelse i den strategiske Jordandalen.

Den nye amerikanske holdning på denne viktige saken kan være et resultat av jordansk press, ifølge den israelske avisen Ma'ariv. Jordan har sammen med Israel klart å overbevise utenriksminister John Kerry om at det er av avgjørende betydning for at fredsforhandlingene skal lykkes, at den israelske hæren har kontroll over grenseregionen.

Israel har nemlig lenge insistert på, at selv om landet skulle komme til å overgi mesteparten av Judea og Samaria, må de beholde kontrollen over Jordandalen, som en buffer mot fremtidige eksterne trusler samt en avskrekkelse og beskyttelse mot palestinsk aggresjon.

Jordan selv ønsker at Israel kontrollerer Jordandalen for å hindre en ytterligere tilstrømning av arabere inn i det hashemittiske kongedømme Jordan. Jordans muslimske arabere har flere ganger truet det beduinstøttede hashemittiske monarki fler, blant annet i den jordanske borgerkrigen i 1970-1971.

Som forventet reagerte den arabiske selvstyremyndigheten på denne nyheten med kraftig sinne. Den arabiske selvstyremyndighetens sjefsforhandler Yasser Abed Rabbo sa til Frankrikes AFP, at utenriksmnister Kerry hadde satt hele fredsprosessen på randen av fullstendig kollaps ved å støtte Israels og Jordans krav. Rabbo fortalte senere arabiske media at Obamaadministrasjonen utspill var å hjelpe Israels "ekspansjonistiske agenda" under påskudd av "sikkerhet," som et middel for å berolige den jødiske staten etter Vestens atomavtale med Iran.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.