Kinas jøder vi hjem til Israel

27. desember 2013 |  Israel Today
[caption id="attachment_4636" align="alignnone" width="500"] KINESISK SAMFUNN I KINA Det jødiske samfunnet i Kaifeng går tilbake til det 12 århundre[/caption]De leser fra Toraen (Den fem mosebøkene) og feirer jødiske høytider, slik det blir foreskrevet i Bibelen. Nå ønsker de å vende tilbake til Israel. − Jødene var handelsmenn, og keiseren ga dem lov til å slå seg ned i Kaifeng, sier Michael Freund, lederen for Shavei Israel (De som vender  tilbake til Israel), en organisasjon som arbeider for å bringe de tapte stammene tilbake til deres bibelske hjemland.

− Legenden sier at keiseren ikke klarte å uttale de hebraiske navnene, og at han derfor ga dem kinesiske navn. På den måten ble Levi til Lee. Men det betyr selvsagt ikke at alle kinesere som heter Lee er jøder. Det er imidlertid en stor jødisk familie i Keifeng som heter Lee. I 1173 bygde jødene i Keifeng sin første synagoge, og i løpet av Middelalderen vokste dette samfunnet til over 5000 jøder. Uten påvirkning utenfra blomstret den jødiske kulturen med rabbier, synagoger og mikvehs (rituelle bad). Fordi det jødiske samfunnet ikke opplevde noen form for antisemittisme, begynte en annen negativ utvikling: Assimilasjon.

Byens siste rabbi døde i 1810, og senere ødela en flom byens synagoge som var bygget i det 12. århundre. Men de fleste jødene som ble værende, holdt fast på sine religiøse tradisjoner. Det er først i løpet av de siste hundre årene at de har ropt om hjelp fra jøder i andre deler av verden. − Det er trist å vite at jødene ba om hjelp for så mange år siden, og at vi ikke tilbød dem assistanse til å ta vare på sine tradisjoner, forteller Freund til den israelske avisen Maariv. Han legger til at han for første gang hørte om dette jødiske samfunnet da han besøkte Kaifeng i 2005.

− Jeg møtte mennesker som feiret sabbaten hver eneste fredags kveld. Shavei Israel har åpnet en avdeling i Kaifeng med det formål å hjelpe denne resten av de ti tapte stammene hjem. Freund sier at det at de kinesiske jødene vender hjem samtidig med Bnei Menashesamfunnet i India, er oppfyllelsen av en profeti: «Så sier Herren over hærskarene: Se, jeg frelser mitt folk fra landet der sol går opp og fra landet der sol går ned. Jeg fører dem inn, de skal bo i Jerusalem» (Sak 8,7-8).

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.