Jihad i Afrika

3. februar 2014 |  Israel Today
[caption id="attachment_4770" align="alignnone" width="460"] Jihad i Afrika[/caption]Den tidligere presidenten i Liberia, Charles Taylor, kom til makten for andre gang takket være støtte fra Libya. En tid bodde Taylor selv i Libya, og hans soldater fikk sin opplæring der. Gaddafi finansierte fullt og helt Taylor da han for andre gang ble president i Liberia. Da Taylor styrtet den lovlig valgte regjeringen i et kupp, brøt det ut borgerkrig og titusener ble slaktet ned med kuler og macheter fra de Libya-støttede opprørerne. Taylor ble dømt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for å ha «bistått og inspirert, samt planlagt noen av de mest ondskapsfulle og brutale ugjerninger i menneskehetens historie».

I 2012 sendte Frankrikes president Francois Holland en hær til det nordlige Mali for å slå ned et opprør igangsatt av terrorister fra al-Qaida. Hensikten med opprøret var å påtvinge det fattige og forsvarsløset folket i denne vestafrikanske nasjonen en ekstrem salafistversjon av islam.

Nå faller den siste dominobrikken, nemlig Den sentralafrikanske republikk. Dette landet har omlag fire millioner innbyggere, og 76 prosent av disse er kristne. Dette er nok et eksempel på at muslimske opprørere som ønsker å kaste et lovlig valgt styre i et kupp for så straks å begynne å massakrere de kristne. Mer enn 450.000 kristne har flyktet fra hjemmene sine og til den relativt trygge hovedstaden Bangui. Igjen kom Holland de kristne til unnsetning. Han sendte 1.600 franske soldater til Den sentralafrikanske republikk for å gjenopprette lov og orden. Frankrike med sin stadig voksende muslimske befolkning, ser på det stadig voksende opprøret nesten i sin egen bakgård, som en direkte trussel.

Vi må ikke glemme de to verste eksemplene på pågående vold og konflikt: Sudan og Nigeria. Der har millioner blitt drept, og stadig flere fortsetter å bli slaktet ned av muslimene. Nordsudanske muslimer har drept to millioner mennesker i Sør-Sudan, der 60 prosent av befolkningen er kristne. På samme måte som i Midtøsten blir også muslimer drept av andre muslimer. En halv million svarte afrikanske muslimer ble myrdet i Darfun, Vest-Sudan, av lyshudede nordsudanesere. I Nigeria har den islamske terroristgruppen Boko Haram stått bak en bølge med bombing og væpnede angrep på kirker. De har også gått til angrep på «moderate» muslimer, som ønsker å leve i fred med landets kristne. Under et besøk i Israel i oktober, beklaget Nigerias president Goodluck Jonathan blodsutgytelsene i hjemlandet, og ba om hjelp.

− Å bekjempe terrorismens ondskap er en utfordring vi må gjøre sammen med alle fredselskende nasjoner og folk i verden, sa Jonathan i Jerusalem. − Jeg ønsker å samarbeide med deres land for å møte sikkerhetstrusselen som mitt land nå står overfor fra ulike terroristgrupper. Nigeria kan ha stor hjelp av den mange tiårlange erfaringen dere erfaring dere har i å bekjempe terrorisme. Ja, Israel spiller allerede en viktig rolle når det gjelder å bekjempe terrorisme i Afrika. Et eksempel på dette er angrepet som islamistiske al-Shabaabterrorister foretok mot Westgate Mall i Nairobi i september. Israelske kommandosoldater og rådgivere var raskt på plass for å assistere kenyanske styrker under den blodige fire dager lange beleiring som tok livet av 61 sivile. På samme måte som Frankrike, ser Israel den al-Qaidainspirerte militante aktiviteten som en voksende trussel fordi den nå også har spredd seg til Sinaihalvøya i nabolandet Egypt og til det Hamasstyrte Gaza.

I 2011 ble Israel enig med Kenya om å bekjempe den Somaliabaserte al-Shabaabmilitsiaen. Den gang sa statsminister Benjamin Netanyahu: − Kenyas fiender er Israels fiender.

Av Victor Mordechai

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.