Verdens eldste Holocaust overlevende er død

24. februar 2014 |  Israel Today
http://youtu.be/LrXHcQyixTE

En film om Herz-Sommers liv, som har tittelen «The Lady in Number 6», er i år nominert til Oscar i kategorien beste dokumentariske kortfilm. Filmen forteller også historien om konsentrasjonsleiren Theresienstadt . I tysk propaganda ble ghettoen brukt for å motbevise ryktene om massedrapene på jødene. Juli 1944 kom det en inspektør fra det danske røde kors og en representant fra utenriksdepartementet. De skulle undersøke om jødene hadde det så ille som det ble framstilt. Besøket var nøye planlagt fra nazistenes side, jødene måtte pusse opp fasader, lage en park, opprette en skole og bedre tilstanden for de syke.

Dette gjorde at områdene i ghettoen så flotte og nye ut. Det ble også sørget for at flesteparten av jødene var fraværende under omvisningen, dessverre ble disse sendt til Auschwitz. Nazistene sørget også for at det ble opprettet en barneopera (Brundibar) med jødiske barn som skuespillere og sangere. Det var i nettopp arbeidet med å “underholde” og polere den fryktelige fasaden at Herz-Sommer fikk muligheten til å overleve. Verken ektemannen Leopold eller hennes mor Sofie overlevde andre verdenskrig, men hun og sønnen gjorde det.

Hennes barnebarn, Ariel Sommer, bekreftet hennes død i London på søndag, og sa:. "Alice Sommer sovnet stille inn i morges med sin familie ved sin seng. Mye har vært skrevet om henne, men for de av oss som kjente henne best, var hun bare vår kjære 'Gigi'. " Herz-Sommer ble født i Praha i 1903. Hun og hennes sønn Raphael ble befridd fra nazistenes fangenskap i 1945 da den Sovjetiske armé frigjorde leiren og derfra fikk emigrert til Israel før de bosatte seg i Storbritannia. Henens sønn Raphael var en dyktig cellist og dirigent som døde i 2001.

Malcolm Clark som regissigerte filmen om hennes liv og produsenten  Nick Reed uttalte  å fortelle historien til Alice hadde vært en livsforvandlende opplevelse for filmcrewet og de følte seg beæret over å ha fått muligheten til å fortelle om henne "erfaringer" for fremtidige generasjoner. "Selv som hennes energi langsomt ble redusert var hun sterk. Vi kan alle lære så mye fra denne ytterst fantastiske kvinnen."

Herz-Sommer som sammen med andre musikere ga konserter i konsentrasjonsleiren for å holde opp gnisten til menneskene rundt henne, sa før hun døde at Beethoven var hennes religion og at musikken hadde reddet livet hennes og fortsatt reddet henne. Hun slo fast at: "Livet er vakkert, som en vakker kjærlighet, naturen og musikken er vakkert. Alt vi opplever er en gave, en gave vi bør verne og formidle til dem vi elsker."

 

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.