Iransk forfatter lovpriser Israel

19. mars 2014 |  Israel Today
Parham snakket med The Jerusalem Post på torsdag, under et besok i Israel for å intervjue nåværende og tidligere regjeringsmedlemmer til sin kommende bok, som omhandler båndene mellom de to landene.

Han la til at israelske tjenestemenn fortalte ham, at de var optimistiske om forholdet dersom den islamske republikken skulle falle. Parham var imponert over deres kunnskap om landet. Noen, sa han, hadde vært i Iran under den islamske revolusjonen i 1979.

Parham ble også spurt om iranerne virkelig brydde seg så mye om palestinerne, til dette sa Parham: "Bortsett fra de statlig støttete protestene og de ​​som var organisert av pro-palestinske aktivister har du noen gang sett noen offentlige iranske protester som setter på problemet på dagsorden?"

Parham sa at i løpet av protestperioden mot regjeringen i 2009 hadde det vært to slagord, et av dem lød:"Verken Gaza eller Libanon, jeg gir mitt liv for Iran!"

Parham, som bor i Paris og jobber med sin tredje bok, forlot Iran forste gang i 1983. "Det var et vanskelig valg å ta, men jeg elsker landet mitt," sa han. Jeg vil ta det første flyet hjem hvis regimet faller og det ville ha vært spesilt gledelig om jeg kunne vende tilbake fra Tel Aviv". På spørsmål om hans forhold til jøder, sa Parham at som barn, var hans beste venn en jødisk gutt - og at hans venns bestefar ble drept i kjølvannet av revolusjonen. Han har en rekke jødiske venner fra hans tid i Amerika og Frankrike.

"Jeg har stor beundring for Israel, hva dere har klart å gjøre og spår at " det virkelige ansiktet til Iran vil vende tilbake slik at Israel kan gjenoppta de veldig gode relasjoner med det nye Iran som vi håper vil dukke opp". Iran og Israel opprettholdt sterke relasjoner under styret til Shah.

Iran kan lære av israelerne på mange områder, ikke bare med hi-tech, men også mht. politikk, f.eks hvordan bygge en sann og ekte republikk. Parham påpeker at han beundrer den jødiske statens sterke følelse av fellesskap og balansen mellom religion og demokrati.

Han mener imidlertid at å velte regimet er ansvaret til det iranske folk. At et angrep mot regimet eller atomanlegg bare vil føre folket sammen bak regimet. Han mener den beste politikken er offentlig diplomati som appellerer direkte til det iranske folk.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.