PUTIN ELLER OBAMA - hvem lever i en annen verden?

30. mars 2014 |  Israel Today
Israel Todays redaktør Aviel Schneider publiserer denne kommentaren til hendelsen i verden de siste ukene. Dette er en av de interessante artikklene som dere kan lese i mars utgavene av Israel Today. Her får dere en smakebit av neste nummer.

Men om vi ser tilbake på USAs egen utenrikspolitikk de siste årene, virker det heller som om det er Obama som har mistet kontakt med den virkelige verden. USA har mistet sin troverdighet, både i araberlandenes, russernes og israelernes øyne, og den amerikanske presidenten blir sett på som svak. − Barack Obama har overgitt seg til sine fiender samtidig som har legger press på sine venner, skrev en kommentator i den hebraisk avisen Maariv. Den amerikanske presidenten har vist svakhet overfor Russland på to fronter: For det første ved å unnlate å gjennomføre sin trussel om å angripe Syria, og for det andre i forbindelse med Russlands okkupasjonen av den ukrainske provinsen Krim.

Når det gjelder de fastlåste midtøstenforhandlingene, så er den venstreorienterte israelske avisen Haaretz enig med palestinerne i at Obama har vært for svak overfor Israel. Mens USA direkte beskylder Israel for å forsinke fredsprosessen, så ser israelske myndigheter helt annerledes på det: De tror det er Obamas administrasjon som ikke vil at palestinerne og araberne skal gi for mye etter.

Israelske og internasjonale media har hatt mange kommentarer når det gjelder Obamas sviktende utenrikspolitikk. I en TV-debatt i 2008 advarte den republikanske visepresidentkandidaten Sarah Palin om den voksende russiske trusselen: − Etter at den russiske hæren invaderte Georgia, sa hun, − så har Obama vist stor ubesluttsomhet og moralsk usikkerhet. Det er akkurat en slik reaksjon som er egnet til å oppmuntre Russlands president Putin til i neste omgang å invadere Ukraina.

Palin ble hånet i store deler av den amerikanske mediaverden på grunn av sitt kristne verdigrunnlag og manglende erfaring i utenrikspolitiske saker. Men nå må mange av de store amerikanske TV-kanalene innrømme at hun hadde rett. Obamas retrett i syriaspørsmålet har skadet hans troverdighet hos hans arabiske allierte, og det har også hans tilnærming til Iran. På samme måte som Israel frykter nå Saudi Arabia og andre gulfstater at Obama aldri vil komme til å angripe Irans kjernefysiske anlegg. I steder kommer han til å inngå en utvannet avtale som vil bidra til at den islamske republikken Iran snart vil få de atomvåpnene de ønsker seg. Nå viser Obama den samme ubesluttsomheten overfor Russland, selv om Europa roper på et sterkere lederskap i Washington. Det eneste USA kommer med, er store ord.

− I det 21. århundre kan en ikke oppføre seg slik en gjorde i det 19. århundre og invadere et annet land fullstendig uten grunn, sa utenriksminister John Kerry. Obama beskylder ganske enkelt Russland for å «leve i en annen tidsalder». I offisielle kretser er det en følelse av at det er USA, og ikke Russland, som har mistet kontakt med virkeligheten. Det beste eksemplet er at etter at verdens beste diplomater i mange tiår har mislykkes i sine forsøk på å komme fram til en endelige fredsløsning mellom Israel og palestinerne, så tror Kerry at han skal klare det på bare ni måneder. Kerry handler «ut fra en misforstått virkelighetsoppfatning og ønsket om å bli en messiasfigur», erklærte forsvarsminister Mishe Yaalon. − Det eneste som kan redde oss er at John Kerry får Fredsprisen, og lar oss få være i fred. Obama har jo allerede fått Fredsprisen uten å ha utrettet noe som helst.

− Når Obama forsøk å gjøre verden til et bedre sted, bygger på gode intensjoner, men de har ingen effekt i den virkelige verden, sier en høyerestående representant for den israelske regjeringen til Israel Today. − Obama har en annen utenrikspolitisk agenda, noe som gjør at han mister enhver troverdighet her i Midtøsten. Obama er i ferd med å bli irrelevant mens Putin blir mer og mer populær i Midtøsten. Hva dette vil ha å si for Israel, vil tiden vise.

Av Aviel Schneider

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.