Utnytter volden får politisk gevinst

19. august 2014 |  Israel Today
Når en dømmer etter palestinske kilder, er det vanskelig å forstå hva som skjer bak kulissene. Også israelske regjeringskilder er ordknappe. Men det er kjent er at Hamas '3500 rakettangrep mot Israel i sommer har gitt Palestinerne resultater. Den begrensede blokaden av Gaza vil bli løsnet på. I tillegg vil Gazas fiskesone i Middelhavet utvides til 12 miles.

Palestinske myndigheter ledet av Mahmoud Abbas antas å ha en form for kontroll over Gaza, men det er fortsatt usannsynlig at Hamas frivillig vil gi fra seg makten. Og alle samtaler om demilitarisring av området er kastet over bord. En gang i løpet av de neste fire ukene vil begge sider om mulig begynne å diskutere bygging av lufthavn og båthavner i Gaza, som Hamas krever.

Alt dette har blitt fremstilt av Hamas som en seier mot Israel. "Hamas sitt lederskap har bare bevist for sitt folk, at uten vold kan ingenting oppnås med Israel", sa den politisk kommentator Raviv Drucker til Israel Radio. "Historien viser at Hamas har gjort all sin fremgang mot Israel ved vold."

Kort sagt, Israel har nok en gang kjørt seg rett inn i terroristenes grep. Hamas har blitt politisk styrket, mens Abbas har blitt svekket. Og hvis de ikke er forsiktig, vil hele denne syklusen gjenta seg igjen i nær fremtid.

Selv statsminister Benjamin Netanyahus sine trusler om reakjsoner dersom Hamas bryter gjeldende våpenhvilen blir ikke tatt på alvor. Ikke av israelere iallefall. Nok engang viser det seg at slike trusler fra Jerusalem ikke holder vann.

Helt siden de såkalte "Oslo-avtalen" ble inngått for 20 år siden, har Israel advart om at palestinerne ikke må bruke vold som virkemiddel for å få politisk gjennombrudd. Men det er nettopp det de har gjort hele tiden, og gjør det igjen i Kairo akkurat nå.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.