Palestinerne prøver å overraske Israel

1. september 2014 |  Israel Today
Det er faktisk ikke så mye til overraskelse da detaljer ble avslørt for flere dager siden i Kairo av den palestinske lederen Mahmoud Abbas. Han uttalte seg på egyptisk fjernsyn og fleipet med at Amerika sannsynligvis ikke ønsker hans neste trekk, som vil være å presenatere ett endelig grøfte-forslag til fred, nemlig å kreve at FN fastholder en tidsplan for full tilbaketrekking fra Judea og Samaria.

Abbas har planer om å prensentere overraskelsen innen bare to uker den 15. september. "Hvis FN avviser det palestinske kravet (om en timeplan for full tilbaketrekkning), vil forslaget bli sendt til den internasjonale domstolen i Haag," advarte sjefen for de palestinske forhandlingene, Nabil Shaath.

Hele planen fortoner seg som politisk utpressing. Hvis Israel ikke oppfyller den palestinske forutsetning med å returnere til "Freds"-forhandlingene, vil de møte beskyldninger om påståtte "krigsforbrytelser" på Gaza.

Det er også en måte for Abbas å beholde masken og holde på makten. Med et Hamas som opprettholder en oppfattning av å vunnet Gaza-krigen, holder Abbas sin egen Fatah-fraksjon politisk attraktive med å fremme dette forslaget.

Israel har ennå til overs å gi en offisiell respons på Abbas sin plan. De fleste er først og fremst opptatt med å fullføre de pågående våpenhvileforhandlingene i Kairo. Det nåværende oppholdet i kamphandlingene er bare første steg på arbeidet til Hamas for å gjøre flere politiske seire.

Så lenge Hamas opprettholder en slik innflytelse over den øvrige palestinske ledelsen, fremholder israelske tjenestemenn, som utenriksminister Avigdor Lieberman og finansminister Naftali Bennett, at det ikke kan bli fremgang i arbeidet for en varig fred. For Bennett er Abbas like skyldig som Hamas.

FOTO: Hamas feirer sin "seier" over Israel i Gaza.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.