Qatar største bidragsyter til terror i Midtøsten

1. september 2014 |  Israel Today
Da 50-dagers offensiven mellom Israel og Hamas gikk mot slutten ble det stadig klarere at Qatar trakk i de palestinske siden sine tråder.  Hamas-øverste leder Khaled Mashaal gjemmer seg fortiden i Qatar og ble angivelig truet med hjemsending  av sine verter om Hamas ble enige i en egyptisk-forhandlet våpenhvile. I allefall om den kunne tolkes som overgivelse eller nederlag.

Qatar og Egypt har ikke så mye til overs for hverandre etter de tidligere støttet Det muslimske brorskap sin overtakelse av Egypt. Etter å ha kastet regjeringen til Mohammed Morsi i fjor, ble det nye egyptiske regimet skjelt ut av Qatar da de la til rette for den radikale islamistiske bevegelsen.

Gitt at Hamas er en direkte avkommer av det muslimske brorskap, er det ingen overraskelse at det også har Qatar sin velsignelse og backing. Men Qatars tvilsomme oppførsel er ikke begrenset til å støtte Det muslimske brorskap. Ifølge Tysklands bistandsminister, Gerd Mueller, anklaget hun denne uken sjeikestaten for også å finansiere den islamske staten (tidligere ISIS).

"En historie som dette har alltid en forhistorie" sa Mueller i et intervju med allmennkringkasteren ZDF når hun ble spurt om den islamske statens voldsomme erobringer -  "Du må spørre deg: Hvem finansierer disse troppene? Hint: Qatar " .

Den tyske visekansel og finansminister Sigmar Gabriel har utlyst en offentlig debatt om hvem som hjelper den islamske staten, uten direkte å henvise til Qatar. Med vår nyere historie har Tyskland i flere tiår vært for motvillige til å bli involvert i utenlandske konflikter. Men den raske spredningen av den islamske staten og noen europeiske stater sin allianse i Midtøsten har fått tyske politikere til støtte opprusting av kurderne og andre grupper som kan stanse den islamistiske bølgen.

Det er dette Qatar som USAs utenriksminister John Kerry konsultert med til irritasjon for Israel,  når Obama-administrasjonens satte frem den første mislykkede avtale om våpenhvile under Gaza-krigen.

FOTO: palestinske barn i Gaza veiver med qatarske flagg i forkant av et besøk av qatarske Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani i 2012 (Flash90)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.