Står foran et farlig Palestinsk ultimatum

3. september 2014 |  Israel Today
Sent forrige måned fortalte den palestinske lederen Mahmoud Abbas på egyptisk TV at han hadde en "overraskelse" angående et fredsinitiativ som verken Israel eller USA vil like.

Detaljer om denne planen som lekket ut til pressen avslørte at Abbas vil akseptere å legge inn en ny 9-måneders periode med forhandlinger. Kun på den betingelse at hovedutfallet av samtalene skal være forhåndsbestemt .

Det forhåndsbestemt utfallet Abbas er på jakt etter er en uavhengig palestinsk stat med før-1967-grensene og en full israelsk tilbaketrekning innen tre år, samt en etablering av den palestinske staten innen samme tid.

Skulle Israel nekte vil Abbas slå til med ensidig klage til FNs sikkerhetsråd om å anerkjenne "Palestina", men også klage Israel inn til Internasjonale domstolen og andre internasjonale institusjoner for å gjennomføre sitt mål.

Abbas vil presentere denne planen for Den arabiske liga i løpet neste uke. På samme tid vil palestinske tjenestemenn møte Obama-administrasjonen. De håper Obama vil øve diplomatisk press på Israel og styrke deres fremgang.

I mellomtiden vurderer israelske tjenestemenn  den nye faren og mener Abbas sin plan er for farlig å gjennomføre.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon sa på en konferanse i Tel Aviv tirsdag at full tilbaketrekking fra Vestbredden bare føre til at sentrale Israel vil oppleve samme type terror og rakettangrep som plager beboerne i den sørlige Negev-regionen.

Vil denne trusselen bli en virkelighet kan det alvorlig lamme Israel sin økonomi. Trusselen vil føre til et stengt Ben Gurion lufthavn som ligger få kilometer fra territoriet som Abbas vil kreve suverenitet over.

Mens mange i statsminister Benjamin Netanyahus regjering forsatt ønsker en fornyelse av fredsprosessen ble Abbas ultimatum skyvd til side.

Justisminister Tzipi Livni, som offisielt leder forhandlingene med palestinerne, antydet at Abbas kun spiller for sitt eget publikum. Hun antyder at Abbas ikke kommer noen vei med sine uakseptable trusler.

"De palestinske tilhørere elsker 'motstand' så Abbas benytter disse virkemiddel også, men jeg antar at han vil prøve å ta diplomatiske skritt"  - sa Livni til Walla News. Hun la til at den palestinske lederen "blir nødt til å forstå at en palestinsk stat ikke vil bli etablert gjennom noen FN-institusjon."

Finansminister Yair Lapid har uttrykt lignende følelser. "De siste ukene har minnet oss om hvorfor vi bør separere oss fra palestinerne - vi kan ikke å leve med dem - det er bedre å ha en avtale og ikke et ensidige initiativ" sa han til Army Radio.

Mange israelere ser på dette som ønsketenkning, men Lapid tok til orde for et regionalt toppmøte som vil inkluder forhandlinger om demilitarisering av Gazastripen, en slags "Oslo-avtale" med forpliktelser som palestinerne allerede har krenket grovt.

Etterretnings-minister Yuval Steinitz sa at hele episoden var et ytterligere bevis på at den palestinske ledelsen ikke er å stole på. Abbas spiller et "dobbel spill," sa Steinitz til Israel Radio. Han anklager den palestinske lederen for å skyte "diplomatiske raketter" mot Israel, ikke ulikt de fysiske raketter som kommer fra Hamas.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.