Israel fokuserer på ISIS, USA vil lamme Jihadistene

4. september 2014 |  Israel Today
"ISIS sin økende slagkraft og sin nærhet til Israel kan utgjøre en strategisk trussel mot Israel," sa opposisjonsleder Isaac Herzog (Ap) til noen reportere dagen etter at den islamske staten offentliggjore en video som viser halshugging av den amerikansk-israelske journalisten Steven Sotloff.

Herzog og mange andre israelske tjenestemenn er bekymret, ikke bare ved det faktum at den islamske staten er så nært Israels grenser, men også på grunn av den økende støtte til islamistene i nabolandene, og samt den støtte blant palestinerne.

Det islamsk stat sitt flagg har blitt sett i Judea, Samaria, Gaza, til og med i Jerusalem. På onsdag signerte forsvarsminister Moshe Ya'alon en offisiell uttalelse som forbyr den islamske staten. Dekretet fører til at alle som skaffer penger eller på annen måte uttrykkelig støtter jihadistbevegelsen forbryter seg på Israelsk lov.

Det brutale drapet på Sotloff skjedde bare få uker etter at den islamske staten halshugget det amerikansk gisslet, journalisten James Foley. Det førte heldigvis til at Obama-administrasjonen begynte å sette søkelyset på ISIS.

"Vi blir ikke paralysert" uttalte USAs president Barack Obama da eksperter bekreftet ektheten av videoen som viser halshuggingen av Sotloff. "De gjør et mistak i å skade amerikanere, de kommer til å erfare at vi ikke kommer til å glemme. Vi gjør alt i vår makt for at rettferdigheten vil seire."

Obama jobber angivelig med den britiske statsministeren David Cameron for å etablere en internasjonal koalisjon med den hensikt å «degradere og ødelegge" den islamske staten.

USAs visepresident Joe Biden advarte den islamske stat sine jagerflyvere med at "det amerikanske folk er så mye sterkere og mer resolutt. Ingen fiende forstår det fullt ut. Vi vil ikke glemme. De bør vite at vi er innstilt på å forfølge dem helt til helvetes porter inntil de blir stilt for retten."

Israelerne er glade for å se vestlige stater endelig tar trusselen om den islamske staten på alvor, men det er til stor frustrasjon for palestinske grupper som Hamas.

Statsminister Benjamin Netanyahu har prøvd å klargjøre at Hamas og den islamske staten er i slektskap. Faktisk står Hamas bak de siste henrettelsene av amerikansk-israelske borgere som den 16-åringe Naftali Frenkel.

Fordi Hamas er akseptert av den USA-støttede Palestinske Autoritet og fordi den palestinske opinion selv valgte terrorgruppen til makten har Washington sett anderledes på de, enn andre jihadister i Irak og Syria.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.