Merkbar økning i Ultra-ortodoks deltakelse i IDF

20. september 2014 |  Yossi Aloni

Til tross for mange ultra-ortodokse protester har det vært en dramatisk økning på 39 prosentsom rekrutteres til den israelske hæren fra spesielle ortodokse områder.

Det er imponerende tall som ble presentert av den israelske hæren på et møte i regjeringsrådet for overvåking av gjennomføringen "lik byrde". En lov som ble vedtatt under en voksende misnøye blant sekulære israelere som mente at det ultra-ortodokse miljøet ikke bidro nok for staten.

Loven satte det ambisiøse målet at 2000 ultra-ortodokse skulle rekrutteres iløpet av det første året. Målet ble nesten nådd da 1972 menn fra Haredi samfunnet bli med i hæren de siste månedene.

Av de 1972 unge ortodokse menn som møtte opp for militær innrullering valgte 863 å tjenestegjøre i kampavdelinger. Ulike infanteribrigader som Nahal og Givati-styrkene. Det har blitt etablert spesielle bataljoner for ortodokse rekrutter for å hjelpe soldatene med å opprettholde sin religiøse livsstil mens de tjente sin nasjon.

"Disse dataene representerer starten på en samfunnsmessig revolusjon i Israel,» erklærte forskningsminister Yaakov Peri. Han leder "lik byrde" komiteen. "Vi presset igjennom den prosessen, tross dystre spådommer og gjentatte advarsler om hvordan Haredi samfunnet ville reagere på en ekstrem negativ måte."

Utvalgets øvrige medlemmer roste arbeidet som gikk inn for ytterligere å integrere det ortodokse samfunnet på en profesjonell og tålsom måte.

Ifølge "lik byrde" loven forventes den ortodokse rekruttering å øke hvert år og innen 2017 ser regjeringen for seg 5200 nye årlige rekrutter fra Haredi samfunnet. Innen den tid ønsker regjeringen å utstede kun 1800 dispensasjoner per år til ortodokse jøder som vil studere Torah i stedet for militærtjeneste.

Den økte rekrutteringen har også positiv effekt ved at mange flere ortodokse jøder deltar i arbeid. Tall utgitt av finansdepartementet avdekte at bare 734 ultra-ortodokse menn hadde meldt seg for arbeid tilrettelagt via staten i første halvår av 2013 ble tallet nesten tredoblet til 2135 i løpet av første halvdel av 2014.

Omtrent halvparten av alle jobbsøkere som departementet bistår med rådgivning er i alderen 18-27. Departementet prøver gjennom workshops og andre tiltak på å utruste dem og integrere dem til ordinær inntekt.

"Dette er en dramatisk endring ikke bare for den ultra-ortodokse sektor, men for staten Israel" sa finansminister Naftali Bennett. "Det viser at dialog kan gi gode resultater og at dialog med ultra-ortodokse som våre brødre, er best for alle."

Bennett konkluderte med at «både Torah og staten [Israel] er viktig for meg. Det er ingen motsetning i å tjene begge.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.