Israelsk respons til Abbas: Sånt sier ikke Fredspartnere

28. september 2014 |  Ryan Jones

Den palestinske lederen Mahmoud Abbas hadde en opphetet anti-Israelsk tale før FNs generalforsamling på fredag. For mange israelere ble det et ytterligere bevis på at Abbas og hans palestinske selvstyremyndigheter ikke er ekte fredspartnere. Talen har trolig drept det som fantes igjen av håp for å gjenopplive forhandlingene i nærmeste fremtid.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman mener at Abbas når han hevder at sommerens Gazakrig var starten på et nytt folkemord fra Israel, gjør han det for å opprettholde palestinernes sak mer levende midt i et hav av andre presserende bekymringer.

-Jeg kan ikke huske noen gang at den palestinske konflikten har vært så bakstreversk som den har på denne åpningssesjon av FN,- fortalte Lieberman Army Radio. -De snakker om alt, Ebola, Irak, ISIS, Ukraina. Mens det palestinske problemet er nesten ikke-eksisterende.-

Hvis Abbas skal rette på sine trusler om å lansere en "overraskende" nytt initiativ for regionen, skal det mye til for å sjokkere publikum slik at han får fortjent oppmerksomhet.

Men hans altfor aggressive og anklagende retorikk vil sannsynlig sette fredsprosessen enda lenger tilbake i de vestlige makthavere øyne. De som allerede i dag ser avstanden mellom de israelske og palestinske lederne.

-Dette er ikke slik en fredspartner forhandler,- insisterte kommunikasjonsminister Gilad Erdan. -Nå er det klart hvorfor han (Abbas) insisterer på å samarbeide med Hamas som terroristorganisasjon og hvem han deler denne kampen mot Israel med.-

Forsvarsminister Moshe Ya'alon la til at -selv om hans tale i FN beviser at Mahmoud Abbas for n'te gang ikke er en leder som ønsker fred, men er egentlig ikke interessert i en avtale med Israel basert på anerkjennelse av det jødiske nasjonale hjemland-.

Selv Abbas støttespillere i Knesset ble tatt på senga av hans flammende FN-tale. -Selv om Israel har handlet hardt på Gaza og gjorde det vanskelig for palestinerne kan du ikke kalle det for folkemord- sa Meretz som er partileder for det venstrevridde Zahava Gal-On.

Ledende Ap minister Eitan Cabal sa at Abbas sin tale var full av -falske og opprørende uttalelser,- og han la til at -disse ordene er verdig å bli fordømt fra alle som virkelig elsker fred.-

Opposisjonleder og Ap-leder Isaac Herzog sa seg enig om at Abbas tale ble krydret med løgn og usannheter, men insisterte likevel på at Israel -foretrekker Abbas fremfor Hamas,- som han sa det til Israels Ynet nyhetsportal. Herzog brukte likevel mer tid på å gyve løs på statsminister Benjamin Netanyahu sin kritikk på Abbas provoserende tale.

Netanjahu lovte fullt ut å motarbeide den palestinske lederens krav når han selv entrer FN på mandag.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.