Israel hyller Netanjahus tale, men hørte noen andre etter?

30. september 2014 |  Ryan Jones

Statsminister Benjamin Netanyahus tale før FNs generalforsamling på mandag skapte forventninger til fremføringen i FN på tirsdag. Hele det politiske spektret hadde høye tanker om talen og alle var enige om at Israels leder er en begavet taler. Men spørsmålet som tvang seg frem etterpå ble; Ble det andre som lyttet til talen?

I løpet av sine 34 minutter på talestolen fremstod Netanyahu veltalende om Israel sitt ønske om fred, sine kamper for sikkerhet og sine bekymringer ovenfor utenforstående regionale trusler.

Med den siste Gaza-krigen i tankene, argumenterte Netanyahu godt for saken. Han lot talen bli støttet avslørende fotografi som forklarte at det var Hamas og ikke Israel, som hadde tilbrakt sommeren til å begå krigsforbrytelser.

Den israelske statsministeren understreket at de påstander som den palestinske lederen Mahmoud Abbas spydde ut i forrige uke er det motsatte det Israel ønsker. Netanjahu gav klart uttrykk om at han er forberedt til å slutte fred med de arabiske naboer, men at det må gjøres under rettferdige vilkår.

Netanyahu foreslo det som fremstår stadig klarere for de fleste israelere - at i dagens Midtøsten, vil være lettere å først forplikte seg til fred med Egypt, Saudi-Arabia og andre moderate arabiske stater, før så å utnytte disse alliansene for å inngå en avtale med palestinerne.

Bakgrunnen for ressonementet ble knyttet til Netanyahus neste punkt på agendaen - at den gryende kilden for radikal islam som danner grunnlaget for grupperinger som den islamske staten (tidligere kjent som ISIS), er den største trusselen mot alle som virkelig ønsker å leve i fred.

For å illustrere at Israel altfor godt vet hvilken trussel moderate arabiske stater nå står overfor, trakk Netanyahu en direkte sammenligning mellom ISIS og Hamas. Begge, insisterte statsministeren, -er av samme giftige treet.-

Dessverre var det Israels amerikanske allierte som ikke klarte å akseptere dette siste avgjørende punktet. Departmentets talskvinne Jen Psaki sier at fordi Washington har utpekt både ISIS og Hamas som terrororganisasjoner, betyr det likevel ikke at vi ser det på samme måte. Slik det er idag utgjør Hamas ingen direkte trussel mot amerikanske interesser.

Men Obama-administrasjonens tilbakemelding på Netanyahus uttalelser var ikke det som skuffet mest. Det var heller den halvtomme salen som ikke benyttet anledning til å høre på statsministerens gode argumentasjon.

Faktum er at hallen ved FNs generalforsamling ofte er mer enn halvtomt når Netanyahu inntar podiet. Svært mange av de nasjonene som i stor grad allerede står på Israel sin side under kritiske spørsmål utgjør de som faktisk møter opp.

Med andre ord Netanjahu ble forlatt ensom og talte for mange døve ører. -Netanyahu vet hvordan man fremfører taler og var enig med det meste av hva han sa, men problemet er at verden ikke lenger lytter,- sa Opposisjon og Ap.-leder Isaac Herzog.

Dessverre er Herzog sin kritikk sann. Netanyahus tale har fått skremmende lite oppmerksomhet fra en internasjonal media noe som gjør verdenssamfunnet disponert for å akseptere den palestinske gjenfortellingen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.