Israels rolle i kampen mot Ebola

30. september 2014 |  Israel Today Stab

I løpet av den siste måneden har Israel spilt en stadig mer sentral rolle i den globale kampen mot Ebola-epidemien i Vest-Afrika, som FNs sikkerhetsråd nylig har utpekt som en -trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.-

Over 6.000 tilfeller av Ebola er rapportert og over 3000 mennesker har dødd av sykdommen i landene Guinea, Sierra Leone og Liberia siden nyttår. De faktiske tallene er anslått til å være mye høyere, men de fleste tilfeller blir skjult av frykt for den høyst utfrivillige karantenen.

Ved minst to anledninger de siste månedene har Israel satt personer i karantene mistenkt for å ha blitt smittet av viruset under besøk i Afrika. Begge tilfellene viste seg å være falsk alarm.

Israel har sendt medisinske team til Sierra Leone og Kamerun for å trene lokale leger om hvordan de bedre kan bekjempe Ebola-utbruddet. Sierra Leone har også bedt om medisiner for å behandle symptomene på Ebola og Israel har angivelig lovet å hjelpe dem med det.

Det finnes ingen kjent kur for Ebola, men det amerikanske legemiddelselskapet Mapp biofarmasøytisk foretak har produsert en eksperimentell behandling kjent som ZMapp. Det eneste problemet er at medisinen er relativt begrenset og fører til at ZMapp raskt blir oppbrukt. Farmasi selskapet sier det vil ta flere måneder å produsere mer.

Et israelsk biofarmasøytisk selskap, Protalix, sier det er klare til å gå inn og fylle behovet for medisiner. -I dag er vår produksjonskapasitet høyere enn våre egne behov. Vi vil være tilfredse med å være det selskapet som produserer Ebola-medisinen som Mapp er i behov av. Vi har kunnskapen om å utføre arbeidet med medisinen effektivt, både i store mengder og under en relativt kort periode,- sa en representant for Protalix til Kanal 2 News.

I mellomtiden har de utviklet en applikasjon for smart-telefoner på en israelsk-laget plattform som allerede har fått stor innvirkning på spredningen av Ebola. Appen heter "Om Ebola" og er tilgjengelig for både iOS og Android. Og nå prioriterer de at appen skal ut på markedet snarest via deres programplattform Snapp.

Appen -Om Ebola- har blitt lastet ned tusenvis av ganger av medisinske arbeidere som er i felten og av innbyggerne i de berørte områdene. Den har også blitt raskt oversatt til lokale innfødte språk. Noe som bør tilskrives fleksibiliteten til programmet Snapp.

Når FNs sikkerhetsråd for to uker siden samlet seg i krisemøter for første gang noensinne i forhold til en helsekrise, sa ambassadør Ron Prosor at -Israel er stolt over å være en sentral støttespiller- i å bekjempe Ebola på verdensbasis.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.