Har Netanjahu begravd to-statsløsningen?

1. oktober 2014 |  Ryan Jones

Noen israelske politikere ser på statsminister Benjamin Netanyahus gripende tale for FNs generalforsamling som den siste spikeren i kista på tostatsløsning for den israelsk-palestinske konflikten.

I sin tale gjorde Netanyahu det klart at den nåværende "malen" for fred har feilet og at Israel ikke lengre er villig til å gjenta feilene fra Libanon og Gaza når det gjelder håndteringen av Judea og Samaria (den såkalte "Vestbredden").

Den israelske lederen oppfordret stekt at vestlige fredsmeglere først må styrke båndene mellom den jødiske staten og dens mer moderate arabiske naboer i et første nødvendig skritt mot en eventuell tilnærming mot palestinerne.

Visetransportminister Tzipi Hotovely var for såvidt bekymret da Netanyahu med dette sier at det aldri vil bli en palestinsk stat på Israels bibelske kjerneområde.

Netanyahus tale -informerte verden om at tostatsløsning er død,- sa Hotovely til Arutz Sheva Radio. -Han snakket om Midtøsten og Kairo, samt Saudi-Arabia at det heller blir å finne alternativ til å dele landet. Han hentydet at det finnes løsninger gjennom en eventuell konføderasjon.-

Mens Netanyahu henviser til "territorielle kompromiss," er han veldig tydelig på å unngått frasene "palestinsk stat" eller buken av utrykk som "to stater for to folk."

I et intervju med NPR antydet den israelske justisminister Tzipi Livni, som leder Israels fredsforhandlinger og støtter tostatsløsning, at den palestinske lederen Mahmoud Abbas -innbitte tale noen dager tidligere har lagt til rette for Netanyahus nye innstilling og at Abbas med dette har drept fredsprosessen.-

Sist fredag ​​da Abbas lirte av seg denne leksen til FNs generalforsamling avdekket det en mangel på håp om at fredssamtaler kan skje basert på gjensidighet igjen.

-I stedet for å følge forhandlingssporet blindt, noe som ville ha muliggjort etableringen av en palestinsk stat, er Abbas nå må han forberede seg på å bruke år på kun å vente på at FN setter en dato for en statsdannelse,- sa Livni. -Abbas burde ha satset på det amerikanske rammedokumentet som ville ha ført fram til en palestinsk stat.-

Strategiminister Yuval Steinitz sa han ikke var overrasket over Abbas sin uvillighet og insisterte på at den nåværende palestinske lederen er blitt forvandlet til "en verre fiende" enn forgjengeren sin Yasser Arafat.

-Hans ideologi er sterkere og han fornekter eksistensen av en jødisk stat og retten til det jødiske folk til å støtte sine egne,- fortalte Steinitz under en konferanse på Bar-Ilan-universitetet. -For Abbas finnes det inget jødisk folk. Han er bare villig til å anerkjenne den jødiske religionen.-

Likevel er det noen som holder fast på "Land for fred"-tanken, selv om det betyr at Israel må hele veien alene.

Under en paneldebatt på Kanal 2 News ble opposisjon og Ap.-leder Isaac Herzog bedt om å forklare nøyaktig hva han forventer av Netanyahu i hans (Herzog) krav om at statsministeren må fortsette å fremme denne fredsprosessen.

Herzog erkjent at alle tidligere overgivelse av land har bare ført til mer terrorisme, men likevel insisterte på at Netanyahu bør fremme flere forslag tilbaketrekkinger støttet av garantier.<+>

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.