Netanyahu: Obama trenger å lære fakta om Jerusalem

3. oktober 2014 |  Israel Today Stab

Det som begynte som et veldig minnelig møte mellom USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjamin Netanyahu på onsdag, endte med storm da bygging i Jerusalem ble diskutert.

Obama-administrasjonen utløste krass kritikk da de forstod at Israel har gitt godkjenning for bygging av 2610 leiligheter i det sørlige Jerusalem-området , Givat Hamatos som ligger ved siden av nabolagene Gilo og Beit Safafa.

USAs talskvinne Jen Psaki ble truende i tonen når hun gjengav dette til reporterne som dekket saken: -Denne utviklingen vil bare dra til seg fordømmelse fra det internasjonale samfunnet og skape avstand til Israel selv fra deres nærmeste allierte. Dette forgifter atmosfæren ikke bare mot palestinerne, men også mot de aller fleste arabiske regjeringer som statsminister Netanyahu sa han ønsket å bygge relasjoner til. Dette tvinger frem spørsmål om Israels virkelig har et sant engasjement for fredelig forhandlingsløsning med palestinerne.-

Det hvite hus sin pressesekretær Josh Earnest sa disse nye jødiske boligene kom på toppen av en allerede slitsom dag og vil - presse frem spørsmål om Israels endelige engasjement for en fredelig løsning med palestinerne.-

Earnest beskrev hendelsen som et "provoserende" kjøp av boliger fra jøder i et nabolag dominert av arabiske innbyggere. Nabolaget er i dag kjent som Silwan, men i antikken var det bedre kjent som Davidsbyen (City of David).

Netanyahu svarte med å bemerke at Obama og hans stab kunne gjøre seg selv en tjeneste ved å lære fakta før de kommenterer saken.

-Jeg tror Obama-administrasjonen bør bli kjent med fakta først. Dere vet vel at; først og fremst er ikke dette bosettinger. Dette er nabolag i Jerusalem. Vi har arabiske nabolag og vi har jødiske nabolag- sa den israelske lederen til NBC News.

Netanyahu redgjorde senere for journalistene som fulgte ham at Obama-administrasjonens standpunkt var diskriminerende mot jøder og at han ikke kunne akseptere en slik politikk.

-Arabere i Jerusalem får fritt kjøpe leiligheter og ingen forbyr dem det. Jeg vil heller ikke nekte jøder å kjøpe eiendom i Jerusalem. Vi kan ikke diskriminere mellom jøder og arabere- insisterte statsministeren på.

Jerusalems ordfører Nir Barkat uttrykt lignende følelser. I en pressemelding fra hans kontor sa Barkat resolutt:

Diskriminering på grunn av religion, rase eller kjønn er ulovlig i USA og i alle andre siviliserte land. De 2.600 leiligheter i Givat Hamatos, som vi godkjent allerede for to år siden. Disse boligene vil gi flere unge mennesker fra alle samfunn og religioner muligheten til å bo i Jerusalem og lage seg en framtid her og dermed styrke byen. Vi vil ikke be om unnskyldning for det.-

-Boligminister Uri Ariel fulgt opp ved å klargjøre at arabere også vil være fri til å kjøpe boliger i Givat Hamatos. På grunn av nabolagets nærhet til husene i Beit Safafa. Det er anslått at minst en tredjedel av de nye leilighetene vil bli kjøpt av arabiske familier.

Netanyahu og hans statsråder var også svært kritisk til de venstreorienterte i den israelske bevegelsen Peace Now som med hensikt laget en historie ut av Givat Hamatos byggeplaner samme dag som statsministeren var møte med Obama.

Netanyahu sa at det på ingen måte var en tilfeldighet at Peace Now sin erklæring om Givat Hamatos falt sammen med hans besøk på det hvite hus. Netanjahu anklaget gruppen for å demonstrere en "mangel på nasjonalt ansvar" ved å foreta et slik stunt.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.