Israel føler en kald bris fra nord

12. oktober 2014 |  Tsvi Sadan

I forrige uke besluttet byrådet i Lille, den fjerde største byen i Frankrike, en "midlertidig frys" av sin vennskapsby-avtale med byen Safed (Tsfat) i det nordlige Galilea-regionen i Israel

Partiet de grønnes byrådsmedlem Marie-Pierre Bresson forklarte at avgjørelsen var et resultat av Europaparlamentets oppfordring om å fryse alle avtaler med Israel for å presse Jerusalem til å akselerere fredsprosessen. Byen Lille utspill om å fryse sitt forhold til Safed kom bare dager etter at den nye svenske statsministeren utøste sin frustrasjon over Israel med å offentliggjøre at den nye regjeringen ønsker å gjøre Sverige til det første store EU-landet som anerkjenner en "palestinsk stat."

Hvorvidt byrådet i Lille er klar over det, er denne beslutningen av samme karakter som de europeiske partier som har en politikk som grenser til å være anti-semittisk.

Byens bånd med Nablus og Shanghai, to av Lilles andre vennskapsbyer burde ha blitt frosset etter langt større utfordringer enn Israels motvilje mot å godta Europas invitasjon om å overgi seg til palestinske krav. Kinas okkupasjon av Tibet ser ikke ut til å bry Lille særlig mye, heller ikke det synspunkt at Nablus ordfører Adly Yaish er et prominet Hamas medlem. Ifølge det problematiske resonnement til byrådslederne for Lille har Israel hele skylden for en av verdens mest fastlåste konflikter.

Om sommerens Gaza krig lært oss noe så er det at når den palestinsk-kontrollerte regionen får full uavhengighet, vil den første orderen være å bruke all energi og ressurser på å bekjempe Israel, i stedet for å forbedre livene til den lokale palestinske befolkningen.

Likevel har ordføreren i Lille, statsminister i Sverige og mengder av andre europeiske ledere og intellektuelle velgt å vende det blinde øyet til palestinernes ønsket om å oppløse det jødiske landet. Hvis de vil ha kartet over Israel som palestinerne ser det, ønsker de ikke bare at Vestbredden, men hele Israel blir malt grønt.

Den kjølige vinden som nå blåser fra nord minner om Jeremia som så at dager vil komme der "ulykken fra nord skal bryte frem over alle innbyggerne i landet ... mot alle Judas byer."

Israel er i økende grad bekymret for disse tilsynelatende pro-fredspartiene som retter seg mot å tvinge Israel inn i et uakseptabelt kompromiss gjennom å presses til sine før-1967 grenser uten noe gjensidig krav om at palestinerne må gi avkall på sine drømmer om en "retur" til Ashkelon, Haifa og Safed.

Hvorvidt Europa vil bringe ulykke over Israel er ennå ikke klart. Det er opp til dem å bestemme hvorvidt de nok en gang vil gi etter for ideologier som brennmerker israelske jøder som hele verdens syndebukk.

FOTO: Fra torget i Lille, Frankrike.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.