Obamas rådgiver: "Netanjahu er hønseskitt!"

29. oktober 2014 |  Israel Today Stab

Obama-administrasjonens frustrasjon,den offentlige fordømmelsen og harmen over Israel sin bygging i og rundt Jerusalem, samt Netanyahuregjeringens åpne forakt for Obamas forståelse av Midtøsten varsler en dyptgripende endring i forholdet mellom landene.

Nylig kommenterte en seniorrådgiver i Obama-administrasjonen forholdet til Netanyahu. Uttalelsen som skapte frustrasjon først og fremst i Det hvite hus, beskrev den israelake statsministeren som, -He is a chickenshit!

Denne kommentaren er representativ for den røffe måten som amerikanske og israelske tjenestemenn nå snakker om hverandre. Det skjer for det meste bak lukkede dører, men det er enda et tegn på at forholdet mellom Obama og Netanyahu sine regjeringer har beveget seg mot en stormfull krise. Forholdet mellom disse to administrasjoner ser ut til å være på sitt verste noensinne og det kan bli betydelig verre etter november og midtsesjonvalget. Analytikere anslår at iløpet av neste år vil Obama-administrasjonen faktisk kunne trekke sin diplomatisk støtte til Israel i FN.

Innen dette forventer begge sider også et oppgjør med Iran og den amerikanske administrasjonen mener det trengs en forsonlig tone mot dem med hensyn til landets atomprogram.

Netanyahu har fortalt flere personer at han har "avskrevet" Obama-administrasjonen og planlegger å snakke direkte til Kongressen og det amerikanske folk. Obama-administrasjonens tjenestemenn har for sin del uttrykt en "rødglødende sinne" på Netanyahu når han nå følger opp sin bosettingspolitikk på Vestbredden og i Jerusalem. En holdning de mener undergraver statssekretær John Kerry sin fredsprosessen.

Hva betyr denne forverring i forholdet for Israel? Kan det skje en rask endring etter november og mid-terminvalget? Kommer Obama-administrasjonen til å ta av seg silkehanskene og offentlig slå fast vilkårene for en avtale mellom Israel og palestinerne inkludert opptegning av to statsgrenser?

Gjennom årene har Obama-administrasjonens tjenestemenn beskrevet Netanyahu som trassig, nærsynt, reaksjonær, stump, brautende og pompøs, men ingen har tidligere beskrevet Netanyahu som en "chickenshit.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.