Den egentlige arven etter Rabin

6. november 2014 |  Tsvi Sadan

Lørdagens minnemarkering etter drapet på tidligere statsminister Yitzhak Rabin for 19 år siden, trakk bare noen få tusen deltakere og ikke de forventede titusener.

Israelske medier rapporterte fra arrangementet som fant sted på samme torg i Tel Aviv hvor Rabin ble skutt. Noen av talerne var tidligere president Shimon Peres og Rabin sønn, Yuval.

Peres som er ansvarlig for den katastrofale Oslo-avtalen og som satte bakteppet for Rabin mordet, var spesielt provoserende ved å insistere at de som ikke klarer å etterjage fred på samme måte som Rabin ikke er ekte patrioter.

Dermed har Peres igjen delt det israelske samfunnet inn i en "fredsleir"-minoritet som prøver å redde Israel fra et tilsynelatende krigersk flertall. Denne forenklede oppdelingen er et falsk bilde av det israelsk samfunnet som lengter egentlig alle ønsker fred, men samtidig har lært seg på den harde måten å ikke være så desillusjonert.

Det dårlige oppmøtet ved minnesmarkeringen viser at israelere generelt avviser alle forsøk fra ekstreme venstreorienterte grupperinger som "Peace Now" og partiet Meretz i å blåse liv i Rabins ettermæle.

Om det er noen tvil om hvilken retning tilhengerne bak markeringen ønsker å ta, vil synet av det store israelsk flagget med blå striper og stjernen som var endret til de palestinske fargene svart, grønn og rød, gi et klart signal hvilket Israel de venstreorienterte ser for seg.

Det er liten tvil om at Oslo-avtalen har gjort store deler av det israelske samfunnet rasende - ikke minst fordi den farlige avtalen sto i strid med Rabins egne før-valgløfter - som samstemmer godt med ideologien til det ekstreme venstre.

Nitten år etter drapet på Rabin er analysen av arven etter ham klarere enn noen gang. Selv om bare en håndfull mennekser vil rettferdiggjøre mordet på ham, bør man ikke avstå det faktum at valgløftene han sviktet har lagt til rette for en sterk avsky for bosetterne og dermed gitt det israelske samfunnet nesten en ny borgerkrig.

Hvor ubehagelig det enn kan være, er dette en stor del av Rabins ettermæle. Derfor er de menneskene som samlet seg for den årlige minnemarkeringen ikke bare litt grepet av Rabins mål, men det synes snarere som de representerte hans ettermæle ganske nøyaktig.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.