Kvinnelig tidligere IDF-soldat tar opp kampen mot ISIS

12. november 2014 |  David Lazarus

En tidligere kvinnelig IDF soldat har blitt den første israelske som offentlig blir med kurdiske styrker og kjemper mot ISIS i Syria og Irak.

 

- Jeg er på grensen til Irak-Syria og vi er i dag om lag 3000 meter fra ISIS, fortalte Gill Rosenberg, 31, til Israel Radio i et telefonintervju fra slagmarken. - Jeg fikk en RPG (våpen) av den kurdiske hæren, sier hun.

Rosenberg er utdannet luftfartspilot og tjenestegjorde i en israelsk hær ved en søk og redningsenhet. Hun ønsket å hjelpe til i kampen mot de militante islamistene og kontaktet kurderne via internett. - Jeg fant dem via Facebook og fortalte dem at jeg ønsket å jobbe som frivillig og dro til Irak, sa Rosenberg

Hundrevis av utenlandske krigere, inkludert noen israelske arabere som ønsker å ødelegge den jødiske staten, går sammen ISIS. Rosenberg følte at nok var nok og den modige unge kvinnen forlot Tel Aviv til den syriske grensen for å bli med i kampen og bidra til å ta de radikale jihadister før de når Kurdistan.

ISIS er i dag bare om lag 20 kilometer fra Erbil, hovedstaden i Kurdistan, hvor et lite mindretall av jøder fremdeles bor. Kurdistan ligger i hjertet av det som gang var det assyriske riket. Det var der assyrerne tok mange jøder i eksil under tiden av profetene. Før opprettelsen av staten Israel i 1948, bodde anslagsvis 20.000 til 30.000 jøder fortsatt i området.

I de siste ukene har den lille gruppen med jøder som har oppholdt seg i Kurdistan bedt Israel om å gi dem bistand slik at de kan emigrere til den jødiske staten, da de ikke ser noen fremtid i sitt nåværende hjemsted. De fleste har flyktet fra sine hjem og dro til fjells på grunn av kampene.

Rosenberg fortalte Israel Radio at hun følte hun kunne bidra til kampen mot ISIS i Kurdistan på grunn av hennes militær erfaring i den israelske hæren.

Israel har opprettholdt hemmelige militære, etterretnings- og forretnings bånd med kurderne siden 1960-tallet.

Israel forbyr imidlertid sine borgere fra å reise til fiendtlige stater, blant dem Syria og Irak. Det har vært å slått ned på israelske arabere som kommer tilbake etter å frivillig ha kjempet med ISIS. Tjenestemenn vil ikke svare på om hvorvidt Rosenberg kan stå overfor en påtale når hun kommer tilbake til Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.