Israel i sine hjerter: Den jødiske statens Æreskonsuler

24. november 2014 |  Yossi Aloni

De er det israelske diplomatiets forlengede arm og ikke er de engang israelske borgere. De hjelper å fostre sterke relasjoner og åpne dører som ellers ville blitt stengt. De er motivert av kjærlighet til Israel og nei, de får ingen økonomisk kompensasjon. Faktisk investerer de mye av sine egne tid og penger på å oppfylle viktig diplomatiske oppdrag.

Vi presenterer herved de honorære konsuler til staten Israel som totalt er 77 akkrediterte personer, mange av dem er ikke-israelske jøder, men også et stort antall bibeltro kristne.

Tidligere denne måneden avholdt Israels Utenriksdepartementet sin andre Æreskonsul av Israel-konferanse som 48 av de honorære konsulene deltok på og som representerer 36 nasjoner, hvorav 13 ikke engang har offisiell diplomatisk representasjon i Israel.

En av de honorære konsulene tilstede var Roberto Nelkenbau fra Bolivia, et land som brøt alle diplomatiske bånd til Israel i 2009. Som eneste representant for Israel fra det søramerikanske landet blir  Nelkenbau ofte bedt om å gi konsulær service for israelere som besøker Bolivia, som fortsatt er et populært reisemål for backpackere fra den jødiske staten.

Etter sommerens Gaza-krig bestemte den bolivianske regjeringen å straffe Israel med å kansellere en avtale fra 1972 som  unntar israelske besøkende fra å behøve visum før ankomst til landet. Nelkenbau forhandlet i det stille med sin regjering på Israels vegne og til slutt sikret han en løsning der israelere kan fortsette å reise til Bolivia og betale på grensen for et midlertidig visum.

Backpacking og hiking som disse israelerne deltar på er ofte farlig og Nelkenbau spiller regelmessig en nøkkelrolle i arbeidet vedrørende ulykker som involverer israelere i Bolivia.

Mens han er kjent for israelere besøker landet, er Nelkenbau enda mer kjent blant sine egne landsmenn. Som de fleste av de andre æres konsulene er Nelkenbau også en kjent offentlig person i sitt land. Han er en tidligere profesjonell rallyfører som i dag eier en kjede med populære kinoer.

I likhet med mange av de honorære konsulene fra andre nasjoner har Israel heller ingen ambassade eller offisiell diplomatisk representasjon. Disse konsulene fungerer i praksis som Israels ambassadør. De heiser det israelske flagget med stolthet på sine boliger, hvor deres adresser ofte benyttes av den israelske regjeringen til alle saker som gjelder offentlige eller lokale medier.

En av de som lengst har tjenestegjort som æres konsuler er Benny Gilbert fra Barbados. Til tross for at Barbados er liten av størrelse har Gilbert vært i stand til å spille en viktig rolle i Israels globale diplomati. Hver gang det er en viktig avstemning om Israel i FN, vrenger den jødiske staten alt for å finne noen nasjoner som er villige til å stemme for deres syn. I slike situasjoner ringer det israelske utenriksdepartementet opp Gilbert og guider ham i hvordan han kan nærme seg sin regjeringen på Barbados og hvilket budskap han skal formidle. Mer enn en gang har Gilbert sin inngripen resultert i at Barbados avstår fra å stemme på viktige anti-israelske resolusjoner. - Min største suksess var å overbevise Barbados til å ikke stemme frem staten Palestina i FN, en avgjørelse regjeringen hadde planlagt å støtte, sier Gilbert.

Fredrik Ekholm er en av de nyere æres konsulene. Han representerer Israel for byen Vasa i Finland. Som en hengiven kristen er Ekholm stadig på utkikk etter anti-Israel boikotter som han og en gruppe likesinnede kristne umiddelbart prøver å motvirke ved å reklamere for de boikottet israelske varene.

- Jeg forklarer til folk at de ikke må være så tåpelige. Selv om de har kritikk av Israel er det ingen grunn til å boikotte israelske produkter, som er de beste på markedet, sa Ekholm. - Jeg tror at å gjøre forretninger med Israel er en velsignelse.

Ekholm eier et selskap som importerer israelske viner og dødehavsprodukter til Finland. Han organiserer også jevnlig pro-Israel konferanser og folkemøter og blir aldri trett av å intervenere når han kommer over forutinntatte anti-israelske nyheter.

- Hver gang jeg leser eller ser negative rapporter om Israel plukker jeg umiddelbart opp telefonen og tar kontakt med de aktuelle reporterne for å korrigere ham, sa Ekholm, som selv har blitt noe av en enmanns PR hær.

- Problemet er at media i Europa stadig rapporterer falsk informasjon, forklarer han. - Vi må finne en måte å levere riktig informasjon på og en måte er gjennom videoer. I Finland har vi publisert en rekke videoer som for eksempel viser Hamas skjule raketter i boligområder eller ber om Israels ødeleggelse. De som ser videoene endrer ofte sin holdning.

Den jødisk forretningsmannen Philip Kaye har tjent som Israels æreskonsul til Wales siden 2010. I denne stillingen arbeider Kaye tett med den israelske ambassaden i London og fungerer ofte som et enmanns PR krigs rom. Ikke et utklipp av de anti-israelske propaganda artiklene i de lokale medier unnslipper Kaye som umiddelbart reagerer enten personlig eller ved å mobilisere et nettverk av pro-israelske stemmer.

- Folk er påvirket av den informasjonen de mottar. Dette er ikke en tapt sak og vi må ikke gi opp, sier Kaye. Under den siste Gaza-krigen introduserte Kaye den tidligere ordfører fra den rekattutsatte byen Sdrot i sørlige Israel, David Buskila. - Vi presenterte [Ordfører Buskila] i kirker hvor han forklarte hvordan livet er under en trussel av raketter, sier Kaye. - Dessverre klarte vi ikke å få til noen intervjuer i media.

For tiden arbeider Kaye med å bringe israelske musikere til den første musikkfestival i Wales av sitt slag. - Jeg prøver å få frem israelske interesser ikke bare innen politikken, men også innen kultur og økonomi, sa han.

Men å gjøre dette arbeidet medfører ofte en pris. Kaye har mottatt trusler i det siste, men sier det lokale politiet er på saken og han ikke er redd. Mye mer opprivende er situasjonen for Israels æreskonsul i Cordoba, Argentina, Mr. Alejandro Orchansky. Den jødiske forretningsmannen sitt private hjem har vært åsted for fire demonstrasjoner av pro-palestinske aktivister og han har mottatt en rekke drapstrusler som idag gjør det nødvendig med politibeskyttelse.

Orchansky fortalte at situasjonen er så ille at de fleste er redd for å faktisk å stå opp for Israel, eller til og med være nøytral om saken. - Jeg kjemper hele tiden med lokal media som er helt mot Israel, sa han. - Jeg snakket med journalisten og spurte: - Hvorfor kan du ikke tillate noen å skrive til fordel for Israel, eller i det minste å være nøytral? Svaret sjokkerte meg: -"Hva vil du vi skal gjøre, vi ville jo være de eneste!"

Orchansky beklaget at media i Argentina som oftest er dumme. - Jeg fant den beste måten å fremme Israel på er å unngå politikk og i stedet vise skjønnheten i Israel. Vise frem alt Israel presterer innen medisin, utdanning og kultur. Jeg tar også guvernører og andre traineer på turer til Israel. De kommer da tilbake til Argentina som ambassadører for landet Israel.

Under den siste konferansen for alle æreskonsulene møtte de også Israels president Reuven Rivlin som ga en oversikt over den nåværende situasjonen i regionen. De fikk også orientering fra høytstående utenrikstjenestemenn og besøkte lokale "hot spots" som grensen til Gaza.

Avsluttningsvis kalt Israels utenriksdepartement sine æreskonsuler for - Israels sitt diplomatiske 'Iron Dome", som refererer til anti-missilsystem som reddet så mange liv under Gaza-krigen.

FOTO: Israels æres konsuler møte president Reuven Rivlin i Jerusalem. (Chaim Tzach)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.