Israel og Iran fornøyde med utsettelse av Atom-samtalene

25. november 2014 |  Ryan Jones

En amerikansk satt frist for å inngå en avtale med Iran vedrørende deres trassige atomprogram ble mandag vedtatt og tvinger Washington og dets allierte til å forlenge forhandlingene med ytterligere syv måneder. En utvikling som  både Israel og den islamske republikken er fornøyd med.

- Nye ideer dukket opp i dagene fram til fristen, sa USAs utenriksminister John Kerry uten å utdype, før han gjentok USA og Vesten sin holdning som gjenspeilte "at det ville vært dumt å gå fra 12 år med diplomatisk innsats som hittil har brakt liten, eller ingen frukt.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei ser forlengelsen av samtalene og Kerry holdning til situasjonen som en klar seier for Iran.

På sin engelskspråklige Twitter-konto delte den iranske lederen sin fryd over "de arrogante" verdensmakter som har gjort sitt beste for å "bringe Iran i kne, noe de ikke var i stand til og heller ikke vil ikke være."

Israel har lenge fryktet at Iran rett og slett uthaler Vesten til et slikt punkt at det kan lykkes dem å teste en atombombe som medfører at forhandlingene blir satt ut av spill.

Likevel uttalte statsminister Benjamin Netanyahu på sin Facebook-side at Israel også var fornøyd med utvidelsen av forhandlingene, i hvert fall sammenlignet med alternativet.

Netanyahu har vært utrettelig i sine advarsler til Vesten sin aksept for en fremtidig atomavtale, som effektivt ville aktivert Iran til å fortsette et mistenksom og hemmelig atomvåpen-program mens nesten samtlige internasjonale sanksjoner har blitt letter.

- Vi har alltid sagt at ingen avtale er å foretrekke fremfor en dårlig avtale. Og om avtalen med Iran undertegnes er det en veldig dårlig og farlig avtale for Israel og regionen og setter etter min mening fremtiden til hele verden på spill, skrev den israelske lederen.

Han senere fortalte til BBC at, - den avtalen som behøves er å ødelegge Irans kapasitet til å lage atombomber og bare da kan sanksjonene lettes.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.