Israel minnes 850.000 jøder som ble fordrevet fra arabiske land

28. november 2014 |  Israel Today Stab

Søndag 30. november skal Israel minnes de 850.000 jødene som ble fordrevet fra sine hjem fra de arabiske nabolandene i tiden rundt etableringen av den  jødiske staten.

Mens det internasjonale samfunnet har en rekke dager og arrangementer som markerer flukten av hundretusener av arabere fra Israel under Israels uavhengighetskrig (det er også en offisiell FN-markering), har det jødiske anliggende blitt ignorert.

I tusenvis av år har jødene vært bosatt i det som i dag er arabiske land, men mange av deres lokalsamfunn kan dateres mye lengre tilbake enn den arabiske erobringen av regionen.

For 70 år siden forårsaket framveksten av arabisk nasjonalisme en økende kamp om kontroll over det britene kalte "Palestina" og de nye arabiske regimene startet en kampanje av trusler og undertrykkelse mot sine egne jødiske innbyggere.

Lokale jøder i arabiske land fikk sin eiendom ekspropriert, sine statsborgerskap fratatt og svært mange ble fengslet, torturert og myrdet.

Et jødisk samfunn i særdelseshet var sentrert i og rundt Bagdad og kan spores mer enn 2500 år tilbake. Med opprinnelig base i Babylon ble dette fellesskapet opphavet til den babylonske Talmud og var lenge vært et ledende jødisk kultursenter.

Men med opprettelsen av Israel som en egen nasjonalstat, angrep den irakiske regjeringen dem og myndighetene presset de lokale jødene til å emigrere til den nye jødiske staten eller andre steder.

FOTO: Aharon Aboudi vokste opp i Irak, før hans familie ble kastet ut og tvunget til å bygge et nytt liv i Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.