Bydelen Silwan viser at sameksistens fungerer

9. desember 2014 |  Aviel Schneider

De internasjonale mediene kritiserer tungt alt jødisk liv i det som i dag kalles for den arabiske bydelen Silwan nær gamlebyen i Jerusalem.

Hver gang en jødisk familie flytter inn i det som historisk sett var Davids by blir dermed fremstilt, - som provokasjon av de såkalte "bosettere".

Mediene er raske til å hoppe på historier om opptøyer, steinkasting og annen vold i Silwan, mens det i virkeligheten er et rolig og velfungerende fellesskap mellom nærområdets jøder og arabere.

Jødiske og arabiske barn som leker fredelig i bydelens gater kommer aldri på Dagsrevyen. Heller ikke bryllup invitasjoner på arabisk som henger på kjøleskapdører hos flere jødiske familier. Men selv om dette er usynlig for verdens øyne jobber lokale jøder og arabere ofte sammen.

De jødiske innbyggerne snakker om dette åpent. araberne også, men de må være mer forsiktig og uttaler seg oftere anonymt.

- En dag, sa en arabisk mann ved navn Bassem til oss, - menn banket på døren og fortalte meg at det var forbudt fra dette øyeblikk å jobbe for jøder. Neste morgen ble dekkene på bilen min skjært opp. Jeg skjønte tegninga. Det var ikke lenge før alle de 70 lokale araberne som jobbet på det jødiske [arkeologiske] utgravingsstedet sluttet i sine jobber.

Bassem tråkker nok på tærne til partiet når det gjelder å la være å kritisere Israel, men han har ingenting mot de jødiske "bosettere" som er hans naboer.

- Jeg ønsker at alle mine naboer var som dem [jødene], sa Bassem. - Men hvis du legger ut bilde av meg, eller inkludere navnet mitt, så kan du være sikker på at min kone vil bli enke og mine barn farløse! Jeg vet hva jeg snakker om. Noen palestinere er allerede blitt drept bare fordi de var mistenkt for ha jobbet for jøder.

En annen lokal Araber ba om at vi ikke engang måtte gi ham pseudonym av frykt for represalier tilføyde: - Jeg har kjørt gravide jødiske kvinner til sykehuset flere ganger på Shabbat [en dag hvor religiøse jøder ikke vil kjøre]. Og jødene har hjulpet meg til å søke om sosialhjelp. Dessverre har vi også Hamas og islamsk Jihad folk blant oss som ikke kan utstå at vi lever sammen i fred med jødene.

I dag bor omtrent 90 jødiske familier noe som tilsvarer 600 mennesker i Silwan blant i ca 40.000 arabere. Jødenes tilstedeværelse er sett på som en mur mot arbeidet å dele Jerusalem.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.