Palestinere selv, ikke IDF, nektet PA minister medisinsk hjelp

11. desember 2014 |  Ryan Jones

Ettersom flere detaljer kommer frem i lyset angående den brå død til den palestinske ministeren Ziad Abu Ein på onsdag, kan det virke som om at IDF soldatene ikke bare er uskyldige i drapet på ministeren, men at palestinske tilskuere faktisk forhindret israelerne fra å gi livreddende medisinsk hjelp som ministeren trengte da han lå på dødsleiet under et tilsynelatende hjerteinfarkt.

Det er kjent at Abu Ein ledet det som endte i en voldelig demonstrasjon mot "bosettere." Det var tross alt jobben hans i de palestinske selvstyremyndighetene regjering. På et tidspunkt ble Abu Ein knuffet vekk av israelsk grensepoliti, hvorav noen grep statsråden etter halsen og dyttet ham vekk.

Ifølge israelske, russiske og britiske journalister på åstedet var det få minutter senere at Abu Ein satte seg ned kortpustet og holdt seg for brystet. Øyenvitner benektet påstander om at en israelsk soldat hadde truffet Abu Ein i brystet med kolben av en rifle.

På dette tidspunktet, melder Tom Rayner fra Sky News, forsøkte en kvinnelig israelsk lege å rydde området og administrere hjelp til Abu Ein. Men den palestinske mobben så ingen behov for det og flyttet raskt den døende mannen til et nærliggende kjøretøy.

Rapporten tilbakeviste palestinske påstander om at Abu Ein bevisst ble nektet legehjelp, en faktor som skulle ha bidrtatt til hans brå død.

Omstendighetene syntes å støtte den israelske hærens vurdering om at Abu Ein, som led av hjertesykdom, ble rammet av et alvorlig hjerteinfarkt.

Men på tross av det gikk Israel med på å delta i en full etterforskning, blant annet ved å sende en israelsk representant, Dr. Hen Kugel, til Abu Ein sin obduksjon. Kugel rapporterte tilbake at Abu Ein arterier var nesten 80 prosent blokkert og at alle tegn pekte på et massivt hjertesvikt .

- Vi vet at han døde av et hjerteinfarkt. Han hadde betydelig blokkering av arterier til hjetet og var i dårlig form. Da de tok tak i nakken forårsaket det sammen med det voldsomme stresset til blødninger og deretter full blokkering. Dette var det som drepte ham fortalte Kugel til Israels Ynet nyhetsportal.

Mens de palestinske legene som var involvert i obdoksjonen var enige om at det var et hjerteinfarkt som til slutt drepte Abu Ein anklaget de palestinske selvstyremyndigheten likevel Israel for å være en "kaldblodig morder."

- Etter å ha hørt resultatene av obduksjonen holder den palestinske regjeringen Israel fullt ut ansvarlig for drapet på Ziad Abu Ein, sa talsmann Ihab Bseiso.

- Det som skjedde er en forbrytelse og vi kan ikke sitte uvirksomme og stille etter en slik forbrytelse, fortalte den palestinske lederen Mahmoud Abbas til sin regjering.

- PA har besluttet å stoppe alle former for sammarbeid med Israel etter dette overlagte drapet på Ziad Abu Ein, uttalte Abbas medhjelper Jibril Rajoub

PAs konkluderinger førte raskt til opptøyer torsdag og det brøt på nytt sammenstøt i Hebron i forkant av Abu Eins begravelse. Samtidig som israelsk politi forberedte seg på ytterligere vold i Jerusalem og andre steder i Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.