På eventyr i Eretz Israel

29. desember 2014 |  Israel Today Stab

Vår guide og «hyrde» i Israel var det levende leksikonet Mordechai. Muhammed, en erfaren bussjåfør, loset oss – 40 turister, for det meste kristne fra mange ulike land – trygt gjennom farlige svinger, langs landeveier og over fjellpass. Guiden vår, Morty, og sjåføren Mohammed, som åpenbart er gode venner, bor begge i Tel Aviv-området.

Mens vi kjørte nordover fra Jerusalem gjennom Jordandalen, forklarte Morty oss at planen var å besøke Kapernaum ved Gennesaretsjøen. Men Mohammed ringte til en lokal venn, og så var det i orden med en spesialtur utenfor den vanlige turistruten, slik at vi kjørte langs sjøen der Jesus gikk på vannet. Det var en ekstraservice som ingen av oss hadde noe imot. Turen var akkompagnert av hebraisk musikk, og vi både gråt og danset.

Jeg hadde allerede fått en god venn i Sandra, en messiansk jøde som besøkte Israel for første gang sammen med sin mann og to sønner. Opprinnelig kom de fra Columbia i Sør-Afrika, men de bodde nå i den lille byen Elbow i Saskatchewan, Canada. Det var utrolig nok seks personer fra Elbow med på denne turen (stedet har bare 294 innbyggere).

Mens vi seilte over den spesielle Genesaretsjøen, gjorde Sandra plutselig et hopp på benken i det musikken ble mer livlig. Jeg kunne heller ikke sitte stille lenger, så jeg jumpet opp og inviterte henne til å komme med meg opp på dekk. Der hoppet og virvlet vi rundt i takt med musikken.

Mohammed ga meg et par gaver, og jeg fikk inntrykk av at det var et stort offer for ham å gi meg dem. Først kom han med en liten due utskåret i tre med en olivenkvist i nebbet. Så, et par dager senere i Jerusalem, fikk jeg et kors skåret ut i oliventre.

Mens mannen min og jeg spiste frokost sammen med ham, spurte jeg Mohammed om han var kristen. – Ja, litt, svarte han med et glimt i øyet. Da Mohammed slapp oss av ved hotellet, takket jeg ham for at han hadde gjort en så fantastisk jobb. Jeg kommenterte også at jeg syntes det var flott at de to hadde navn som var så typisk muslimske og jødiske, og at det var trist at ikke Ismael og Isak hadde gått så godt sammen.

Det virket som om Mordekai ble litt forfjamset. Han så på Mohammed, og de vekslet et par ord på hebraisk.

Så vendte han blikket mot meg igjen. – Jeg tror nok at de likevel likte seg ganske godt sammen, svarte han.

– Ja, du har kanskje rett, svarte jeg med undring i stemmen. – Tross alt så var de jo brødre.

Mer ble det ikke sagt, men vi hadde tydeligvis berørt et av de store dyp i det mysterium som heter Israel.

La oss høre fra deg!

Israel Today oppfordrer våre lesere til å sende oss bilder fra deres reiser til Israel og et kort resymé av hva dere har opplevd. Send en e-post til info@israeltoday.com, eller send et brev til vårt kontor i Jerusalem.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.