Israels viktigste religiøse parti surrer

1. januar 2015 |  Israel Today Stab

Kun to og en halv måned før det kommende valget ser det ut til at Israels ledende ortodokse politisk parti, Shas, er på randen av kollaps.

Mange startet å spå det nåværende rotet allerede for to år siden da tidligere partileder Aryeh Deri (bildet) igjen ønsket å bestige tronen i Shas etter å ha sonet to år i fengsel for underslag.

I løpet av den siste måneden klarte Deri å presse den tidligere partileder og innenriksminister Eli Yishai ut av Shas, noe som resulterte i dannelsen av et nytt ortodoks parti.

Så ble alt enda mer interessant, da et videobånd ble lekket til pressen (formodentlig av kollegaer av Yishai) som viser den tidligere åndelige lederen i Shas og overrabbiner av Israel Ovadia Yosef som ringer Deri og kaller ham en "ond" mann.

I opptakene av Yosef, som døde i 2013, gjentar han sin støtte til Yishai som leder av Shas og påpeker Deri sin manglende evne til å følge de avgjørelser og bestemmelser som gis fra hans religiøse overordnede.

Publiseringen av videoen var et stor politisk slag mot Deri, som er avhengig av stemmene til det ortodokse samfunnet som fortsetter å henge seg på Ovadia Yosef og ledende rabbinere som ham.

Derfor svarte Deri ved å ansøke sin avskjed fra både Shas og Knesset. Men for det først avviste Shas ledende rabbinere Deris avgang fra partiet. For det andre, å trekke seg fra et i praksis oppløst Knesset er meningsløst. Flyttingen av Deri ble deretter etterfulgt av en meget iøynefallende offentlig strøm av støtte for den noe brokete politikeren.

Ikke få så på hele seansen som et skuespill satt i scene av Deri og hans støttespillere for å samle flere stemmer til Shas i det kommende valget. Men for tiden, viser meningsmålinger at  Shas kun får fire seter i det neste Knesset, mens Yishais nye partiet  ikke engang vil klare å nå 3,25 prosent som er sperregrensa.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.