Rabbinere forbyr nyttårsfeiring i Israel

1. januar 2015 |  David Lazarus

Rabbinatet i Israel har erklært at det ikke kan arrangeres nyttårsfeiring i Israel. Rabbinatet krever eksplisitt at "alle  referanser til de hedenske helligdagene på slutten av det sekulære året er ikke tillatt. Det betyr ingen nyttårsaften for mange israelere.

Den israelske betegnelsen på nyttårsaften er "Sylvester", navnet på den romerske paven som ledet  konvertering av Konstantin og regjerte under kirkemøtet i Nikea (år 325 e.Kr.) Det var Sylvester som overbeviste Konstantin om å forby jøder å leve i Jerusalem og innførte et rekke ondskapsfulle anti-jødiske krav under den romerske kristendommen.

I store deler av Europa, som i Israel, kaller også nyttårsaften for "Sylvester". For østeuropeiske jøder, blir 1 januar husket som en dag med pogromer. Fra gamle dager da Kristi fødsel ble satt til den 25. desember, ble det nye året et symbol på det kristne styret og avslutningen på jødedommens forordninger. Nyttårsdagen ble en tid for anti-jødiske aktiviteter som brennng av synagoger og bøken og flere hendelser med offentlige tortur og drap.

Det var på første nyttårsdag 1577 at pave Gregor XIII bestemte at alle romerske jøder, under trussel om død, måtte lytte til den obligatoriske katolske konverteringspreken forettet i Romas synagoger på kveldsgudstjenesten fredag. På første nyttårsdag 1578 undertegnet Gregory loven som påla skatt for å tvinge jøder til å betale for gjennomføringen av "Loven om konvertering" som konvertere jøder til kristendommen. På nyttårsdagen 1581, beordret Gregory sine tropper til å konfiskere all hellig litteratur fra de romerske jødene og tusenvis ble myrdet i aksjonen.

Denne uken offentliggjorde Rabbinatet flere advarsel til israelske hoteller og serveringssteder om å huse nyttårsfeiring. De motsatte seg forbudet ville bli straffet av de religiøse myndighetene. Selv om Rabbinatet ikke har hjemmel til å forhindre noen å feire nyttår, er de i stand tvinge sin vilje på store deler av den jødiske befolkningen på grunn av sin kontroll over Kosher-sertifisering.

"Et hotell eller restaurant som tilbyr en nyttårsaftenfeiring vil få sitt Kosher sertifikat tilbakekalt," advarte Rabbinatet. Lignende advarsler ble utstedt om ikke å vise frem juletrær eller sette opp nyttårsdekorasjoner.

Rabbinsk forbud mot å feire ikke-jødiske helligdager i Israel gjenspeiler den dype avsmaken religiøse jøder har for kristne aktiviteter i den jødiske nasjonen. Det er heller ikke første gang at Rabbinatet har uttrykt bekymring for kristne feiringer i Israel Det er heller ikke eneste gangen i fjor.

Under årets Løvhyttefesten krevde ledende rabbinerne at regjeringen måtte forhindre den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ) fra å avholde en bønnesamling i nærheten av gamlebyens Huldaport. I sin appell hevdet Rabbinatet at bønnesamlingen ville «hindre sann jødisk frelse", og at ICEJ kun ville sette " klørne i den hellige byen og Landet for deretter å avskjære oss fra vår jødiske arv."

Andre lokale rabbinske myndigheter har også prøvd å stoppe kristen bønn i nærheten av Tempelhøyden. De beskriver kristne bønnesamlinger som "seremonier for avgudsdyrkelse og for å be fram "personen" som skal herske over Jerusalem og avsluttet med en instendig bønn med ordene, "Måtte Navnet på den onde " en typisk måte de fleste rabbinere refererer til Jesus på. Denne personen som de nekter å nevne navnet på engang.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.