Yazidiene i Irak vender seg til Israel

1. februar 2015 |  Israel Today Stab

Iraks minoritet Yazidiene er en liten gruppe med kurdisk folk som klamrer seg til en gammel religion, som praktiskt talt var ukjent før de kom under beleiring av ISIS i fjor sommer. Nå gjør de i likhet med den mye større kurdiske nasjonen og søker Israelsk støtte i kampen mot deres islamistiske fiender.

I et telefonintervju med Al-Monitor i forrige uke, sa en topp Yazidi militær kommandant, som ble fanget på fjellet Sinjar i Nord-Irak, at de ivrig strever med å styrke vennskapsbåndene med den jødiske staten.

- De arabiske land anerkjenner oss ikke, heller ikke dere anerkjenner de, sa løytnant-Col. Lukman Ibrahim. - Vi anser dere som en vennlig stat, med muligheter for å bygge relasjoner på grunnlag av nøytralitet og respekt med.

Da Yazidi militsen har klart å rekruttere ikke mindre enn 12.000 krigere utav en befolkning på drøyt 200.000 i regionen i dag, blir de stort sett utrent og dypt underbemennet.

- Vi appellerer til den israelske regjeringen og dets leder om å gå inn og hjelpe denne nasjonen, som elsker det jødiske folk, sier Ibrahim. - Vi ville vært veldig takknemlig for etablering av militære bånd.

Israel er ikke fremmed for å hjelpe kurderne i sine kamp mot arabiske naboer. Gode Kurdisk-Israel bånd er en dårlig bevart hemmelighet og om en kurdisk stat noen gang blir realisert, er det liten tvil om at den umiddelbart vil bli den jødiske staten nærmeste venn i regionen.

- Vi er ikke arabere, vi er heller ikke muslimer. Vi ser på oss selv som en som deler skjebne med israelerne, som gikk gjennom lignende pogromer, sa Majdal Rasho, en Yazidi som emigrerte til Tyskland, men kom tilbake for å bekjempe ISIS. - Da det beleirede fjellet nærmet seg spurte jeg, - Kanskje våre israelske brødre kan gi oss en hjelpende hånd?

Yazidiene er tilhengere av en monoteistisk tro knyttet til gammel zoroastrisme. De tror på en Gud som Skaper av alt, men mener at han har sendt et bud om denne verden og gitt den til sju mektige erkeengler, høvdingen blant dem er kjent som Malek Taus (Peacock Angel). Muslimer betrakter Yazidis som djevel-tilbedere fordi i henhold til islam, er Malek Taus erkeengelen som falt fra Guds nåde og ble Satan.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.