EU bygger på ulovlig område for å befeste PA stilling

6. februar 2015 |  Israel Today Stab

EU har begynt å engasjere seg i akkurat den type aktiviteter som de stadig advarer Israel mot. De siste ukene har EU satt opp flere hundre ulovlige boliger for palestinere i de omstridte områdene i Judea og Samaria, den såkalte "Vestbredden." De fleste av de nye husene er i nærheten av forstaden Ma 'Aleh Adumim, en av de største jødiske bosettinger rett utenfor Jerusalem. Og alle boliger bære logoen til EU (se bildet).

Den israelske regjeringen har så langt unnlatt å svare offentlig på denne provokasjon, men Regavim, en NGO med fokus på juridiske problemstillinger knyttet til landeierskap i de okkuperte områdene, har satt søkelyset på problemet.

- Det pleide å være begrenset til diplomatisk og økonomisk støtte, sa Regavim til journalister under en tur i området. - Men nå er det et aktivt samarbeid med de palestinske selvstyremyndighetene. ... Dette er en del av deres plan om ensidig å opprette en palestinsk stat.

De fleste av de nyere EU-husene ble bygget i "Område C", den delen av Vestbredden som er under full israelsk kontroll og gitt til de store beduinstammene som bor der.

Regavim bemerket videre at mange av husene ble bygget på historisk statlig grunn og i noen tilfeller på vernede naturreservater.

På slutten av 2014 la Knessets forsvarskomité frem tall som viser at det siste året i Område C var satt opp 550 ulovlige arabiske bygninger (noen gitt av EU), sammenlignet med bare 150 tilfeller av ulovlig jødisk bygg. Likevel det var de jødiske tilfellene alene som laget internasjonale overskrifter.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.