En økende frykt for terrorisme

9. februar 2015 |  Israel Today Stab

Økende terrorisme og gatevold i Jerusalem og andre deler av landet gjør at mange israelere lever i en frykt som til forveksling likner den de opplevde både under den første og andre intifada.

I månedsvis har israelske medier og landets ledende politikere diskutert om en tredje intifada er på vei eller ikke. Men de er bare opptatt av antallet og hvor alvorlige voldshandlingene er. For den jevne israeler er graden av panikk som de opplever et bevis på at det ennå ikke er noen fullblods intifada. Den vil imidlertid snart vil være her dersom ikke myndighetene tar tak i situasjonen.

I 2001-2002, under den andre intifada, var det så vanlig med selvmordsbombere at mange israelere, ikke minst de som bodde i Jerusalem, var redde for å forlate hjemmene sine. I vårt bryllup i 2001 kom det langt færre av min kones barndomsvenner enn forventet fordi de fleste nektet å sette sine føtter i sin egen hovedstad av frykt for å bli neste offer.

Den gang syntes jeg dette var en overdreven frykt, på grensen til å være paranoid. Men den gang var jeg fortsatt ganske ny i landet. Da den nåværende volden nådde sitt foreløpige høydepunkt under synagogemassakren i november, var min kone og jeg blant de mange foreldrene som nesten desperat forlangte å få vite hvorfor ikke myndighetene hadde sørget for permanent vakthold ved inngangen til barnehagene. Jeg fikk panikk, og det gjorde også alle de andre foreldrene i nabolaget. Igjen var fiendene midt iblant oss, og uten forvarsel kunne de slå til. Det var ikke bare foreldre med små barn som opplevde det slik.

En venn som bor i forstaden Pisgat Ze’ev sa at han ikke lenger våge å benytte seg av Jerusalems nye flotte trikker for å komme seg hjem fra jobben. Holdeplassene øst i byen var gjentatte ganger blitt utsatt for terrorangrep og steinkasting, eller de var blitt satt fyr på av palestinske gjenger. Racheli, en19 år gammel student, fortale The Jerusalem Post at «det er skremmende bare å gå på gaten og hele tiden være redd for at noen skal overfalle deg. En må hele tiden være på vakt og se om det er noen i nærheten som kanskje har lyst til å drepe deg.»

En gruppe arabiske ungdommer utnyttet denne frykten og ønsket å vise hvor langt de kunne gå. De ble imidlertid arrestert etter å ha satt opp høyttalere utenfor et åpent vindu til en leilighet. Gjennom høyttaleren ble det om og om igjen ropt «Allahu Akbar» – ordene som blir benyttet av muslimske terrorister når de skal utføre et terrorangrep. Dette stuntet førte til mer enn 100 engstelige naboer ringte den lokale politistasjonen. Jerusalems borgermester Nir Barkat oppfordret byens innbyggere til å stå sammen med ham i en «omfattende kampanje for å rekruttere frivillige til Sivilgarden ».

Blant dem som svarte på oppropet var 23 reservister fra den beryktede spesialstyrken «Shayetet 13», som tilsvarer den amerikanske elitestyrken «Navy Seals». Samtidig var regjeringen raskt ute med å lette på de strenge retningslinjene når det gjaldt sivilpersoners rett til å bære våpen. Dette ble gjort for at det skulle være flest mulig kvalifiserte bevæpnede personer ute i gatene i tilfelle et nytt angrep.

Jeg husker fortsatt en israelsk venn som var her mens den andre intifada var på det mest intensive. Han spurte meg hvem jeg syntes han burde stemme på i 2013-valget. Han var på den tiden ikke særlig opptatt av den vanskelige fredsprosessen, og på samme måte som meg, var han for ung til å være opptatt av økonomisk politikk. Han ville bare vite hvilken kandidat som mest sannsynlig ville sørge for å gi innbyggerne en følelse av trygghet.

Dersom den nåværende volden får fortsette i samme tempo som nå, vil en slik vurdering atter en gang spille en viktig rolle når Israels neste ledere skal velges.

Dette er en av artiklene i januar utgaven av Israel Today. Trykk på og bestill ditt eget eksemplar og les hele magasinet.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.