Palestinerne boikotter israelske varer

11. februar 2015 |  Israel Today Stab

De palestinske selvstyremyndighetene har beordret en offisiell boikott av seks store israelske dagligvareprodusenter som hevn for Israels tilbakeholding av skatteinntekter, som igjen var en gjengjeldelse for det palestinske lederskapets arbeid med å dra den jødiske staten inn for den internasjonale straffedomstolen.

Fra i dag av (onsdag), er det i palestinske butikker forbudt å kjøpe fra de israelske matprodusentene Strauss, Tnuva, Osem, Elite, Prigat og Jafora. De butikkene som fortsatt har varer på lager fra disse selskapene har to uker på å tømme sine hyller med disse produktene.

Senior PA rådgiveren Mahmoud al-Alul sa at regjeringens inspektører snart vil begynne med tilfeldige kontroller av palestinske butikker for å sikre at boikotten blir overholdet. Han sa at dette var et første skritt mot en total boikott av alle varer som er laget i Israel.

Globale pro-palestinske organisasjoner har i mange år tatt til orde for en total boikott av israelske produkter. Palestinske kjøpmenn har i mange år allerede blitt frarådet å selge produkter produsert i jødiske bosetninger.

Men en undersøkelse gjennomført i fjor av PAs forbrukermyndighet avslørte at palestinske arabere er storforbrukere av israelske produkter da det ikke eksisterer lokalte kvalitetsprodukter.

Ifølge undersøkelsen kommer 70 prosent av palestinske import fra Israel.

Israel hindrer ikke importen til de palestinske-kontrollerte områdene og israelske varer som selges må konkurrere med dem som er importert fra Europa og andre arabiske stater. Grunnen til at israelske produkter gjør det så godt er fordi palestinske araberne foretrekker dem, ifølge flere palestinske kjøpmenn som avisen Al Quds snakket med.

For palestinere er israelske produkter rimeligere enn den europeiske importen, men med mye høyere kvalitet enn billigere arabiske alternativer.

Undersøkelsen var enda et eksempel på hvordan boikotten slår ut både lokale og internasjonale. Den ødelegger for palestinske arabere, men også for israelere og gjør derfor svært lite, om noe, for å fremme fredens sak.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.