Obama anklager Israel å lyve angående Iran

19. februar 2015 |  Ryan Jones

Obama-administrasjonen antydet onsdag at den israelske regjeringen ikke var helt ærlig om detaljene i forhandlingene mellom USA og Iran vedrørende Irans trassige atomprogram.

Men en respektert israelsk politiker sa at Det hvite hus risikerer Israels fremtid på grunn av sine egne egoistiske interesser. Statsminister Benjamin Netanyahu må gjennomføre den kontroversielle talen til den amerikanske kongressen neste måned.

- Det er ingen tvil om at noe av det israelerne har sagt om våre forhandlinger ikke har vært helt nøyaktige, sa Det hvite hus talsmann Josh Earnest, som insisterte på viktigheten av å holde detaljene for samtaler med Iran hemmelig.

Departmentets talskvinne Jen Psaki gjengav en tilsvarende vurdering: - Jeg tror det er trygt å si at ikke alt du hører fra den israelske regjeringen er en nøyaktig gjengivelse av detaljene i samtalene.

Israelske ledere sier at avtalen Amerika er i ferd med å forhandle frem vil gjøre dem istand til å fullføre et atomprogram, men stoler på løfte fra mullaene om ikke å utvikle et kjernefysisk våpen. Selvfølgelig, hvis den islamske republikken i hemmelighet fortsatter på den veien kommer de til å teste ut en atombombe og da vil det være for sent å gjøre noe med det.

 

På grunn av den økte motstanden hos den israelske opposisjon medgir tjenestemenn i Jerusalem i forrige uke at de i stor grad har blitt holdt utenfor av Obama-administrasjonen.

Israels Channel 2 News rapporterte at Jerusalem var ikke lenger mottar fulle og regelmessige orienteringer fra Washington vedrørende Irans atomforhandlingene. En offisiell tjenestemann fortalte The New York Times at mens enkelte orienteringer fortsatt oversendes, gjøre dette pga dets tomme innhold.

Det hvite hus nekter standhaftig rapporten, men europeiske tjenestemenn som snakket med Times sa at det var noe sant i den påstanden.

- Europeiske tjenestemenn sier at de israelske rapporter, om de er litt overdrevne, ikke bare er basert på fiksjon, skrev Amerikas ledende avis. - Vi husker siste beskjed fra Wendy Sherman den offisielle sjefs forhandler med Iran hvor hun advart mot å fortelle israelerne for mye fordi detaljene kan bli vrengt på for å undergrave en avtale.

Men senior Likud kandidat Benny Begin, sønn av legendariske statsminister Menachem Begin, sa at Israel ikke er kranglete på noe og at den avtalen Obama er i ferd på å signere er en reell trussel mot den jødiske staten.

- Vi snakker ikke bare om en dårlig avtale, vi snakker om en avtale som utgjør en stor fare for sikkerheten til Israel, fortalte Begin Army Radio og forklarte at - Irans lederskap øker bevæpningen av Vestbredden og dette vil i militær forstand si at Israel nå deler grense med Iran.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.