Underlig tilnærming til kristen forsoning

19. februar 2015 |  Ryan Jones

I løpet av de siste årene har to lokale arabisktalende kristne utmerket seg som pådrivere av forsoningsarbeid med jødene rundt dem. Imidlertid har begge menn tatt svært ulike valg for å nå dette målet og har nå et blikk på hverandre som definitiv ikke skaper forsoning.

Først ute er Salim Munayer, grunnlegger og direktør for forsoningarbeidet Musalaha, som nesten utelukkende har fokusert på å bringe kristne arabere og messianske jøder sammen. Som resten av det israelske jødiske samfunnet har Munayer tradisjonelt tatt en mer antagonistisk tilnærming, noe som forteller hva han forventer seg av de messianske jøders interesse for forsoning.

Det er blitt lagt merke til at Munayer har skrytt av sine familiebånd til George Habash, en gang beskrevet av Time Magazine som "Terrorismens kristne Gudfar" og en mann ansvarlig for drapet på mange israelere. Mer nylig har man hørt Munayer antyde at Hamas egentlig ikke er terrorister, men de prøver bare å gjøre livet bedre på Gazastripen.

Utsagn som dette har ofte gitt Munayer skyllebøtter. I forrige uke skrev han en oppfordring som legger ut at kritikk mot hans innsats må ses msom en slags forfølgelse.

 

Men det virker nok som vårt andre eksempel på forsonings lider sann forfølgelse og tar selv en litt annen tilnærming. Far Gabriel Naddaf, en ortodoks prest fra Nasaret-området, har mottatt en rekke drapstrusler og opplevd brutal juling av sin sønn, bare fordi han oppfordrer sine trosfeller til å omfavne alle israelske jøder og å tjene staten Israel som lojale borgere.

Som grunnlegger av rådet for styrking av kristne og åndelig far til den israelske organisasjonen Kristen Rekrutteringsforum, har Naddaf gått så langt som til å fronte en bevegelse som fikk gjennomslag for lokale kristne å definere seg som armeere, en identitet med veldig sterke vennskapsbånd til jødene gjennom historien.

Sent i forrige måned holdt Musalaha en konferanse der den tidligere latinske patriarken av Jerusalem Michel Sabbah ble invitert til å irettesette denne nye arameiske bevegelsen og kritisere Naddaf sitt "samarbeid" med Israel. Som Munayer har også Sabbah tidligere begrunnet Hamas sin terrorisme og hevdet den islamistiske gruppen beskytter de kristne fra Israel.

Naddaf svarte med et sterkt innlegg på Facebook der lovte at han, i motsetning Musalaha, at rådet vil - oppmuntre til en positiv kristen stemme og til å stå opp for Israel og ta et standpunkt mot terrorisme.

Nazareth presten advart at under Musalaha sitt skinn av forsoning - lurer en anti-Israel og pro-terror agenda, og mener også at finasieringen av Musalaha må granskes.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.