Mange arabiske velgere ønsker integrasjon med Israel

24. februar 2015 |  Tsvi Sadan

Mengden av tull israelere blir utsatt for under valgkampen er med å avlede oppmerksomheten fra det nye Forente Arabiske listen som er i ferd med å utgjøre et alvorlig problem for den jødiske staten.

Listen er en sammenslåing av fire israelske arabiske Knesset-fraksjoner som spenner seg fra kommunister til ekstreme islamister. Hvis denne listen vinner de 12 setene undersøkelsen tilsier de vil vinne, vil Knesset opptre som vertskap til en kraftig politisk fraksjon som mottar ordre og penger fra lederen for det palestinske selvstyremyndigheten Mahmoud Abbas.

Likevel blir dette scenarioet ikke viet oppmerksomhet i Knesset og dessuten avfeid av de israelske medier.

Listen (The United Arab List) ledes av Ayman Odeh, som er langt mindre kjent enn den frittalende Haneen Zoabi, som har gjort det til en karriere å heie på militante grupper som Hamas og Hizbollah.

Men i et avslørende intervju i Al-Monitor viste Odeh at han ikke er det dugg bedre enn den kontroversielle Zoabi. Odeh lover å kjempe mot korrupsjon, rasisme og diskriminering - alle kodeord for derees alvorlige anti-Israel-plattform - den "nye gutten i byen" kommer bare til å fyre opp allerede spente israelske nerver.

Denne arabiske kristne advokaten fra Haifa har erklært seg som en fiende av sionismen og er ikke ferd med å gjøre noe godt.

En lite kjent faktum er at en stor andel, kanskje et flertall, av israelske arabere ikke deler synspunktene til sine Knesset representanter. I allefall ikken etter det de to beduinene Mahmoud Nujidat (bildet) og Atef Alkernawi forteller.

Møte med Nujidat var et frisk pust. Syk og lei av den gamle garde, som han mener ikke har gjort noe for å bedre livene til israelske arabere, har Nujidat opprettet et nytt parti, Hope for Change. De krever at landets arabere må integreres med det jødiske samfunnet.

Nujidat som er en from muslim har to ganger gjort pilegrimsreise til Mekka, håper at hans barn kan elske og samhandle med sine jødiske naboer.

- Vi kan ikke bo i samme hus uten å samarbeide med hverandre, sa han. - Vi kan ikke lenger kjempe mot hverandre. Nok er nok. Det kan bare ikke være slik at vi utdanner en hel generasjon til fremmedgjøring og hat.

I stedet ønsker Nujidat å se arabere ta ansvar som lojale borgere av staten Israel. Så langt ser han viktigheten av Israel som sitt hjem og som i ethvert hjem trenger mann og kone må finne veien til et liv i fred og harmoni.

Hope for Change handler ikke bare om gode relasjoner mellom jøder og arabere, men er også et om håp om forandring for arabiske kvinner. Ethvert samfunn, sier Nujidat, er bygget på utdannede og støttende koner. Å bedre forholdene for kvinner, hevder han, vil være begynnelsen til lokale arabere sin 'suksess. - Når en kvinne er utdannet, arbeider og støtter familiens inntekt og hedrer seg selv og sin ektemann.

Fremfor alt mener Nujidat at verdiene til jøder og arabere ikke bør være forskjellige. - Vi har alle den samme tro, hevder han. - Vi har en Gud som vi tror på. Jeg forstår ikke hvordan vi klarte å gå glipp av det. Hvordan vi villedet oss inn i mørket.

Det nåværende arabiske lederskapet, sier han, drar nytte av fiendtlighet og hat. De trives med hat. Hope for Change ønsker å endre dette. Nujidat og de som støtter ham ønsker å leve i et land der folket elsker hverandre.

Det er slående hvor forskjellig denne meldingen er fra den "kristne" araberen Odeh.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.