Ambassadør: Til tross for forskjeller, er Norge og Israel nære venner

27. februar 2015 |  Aviel Schneider

Sjefsredaktør i Israel Today, Aviel Schneider, satt sammen med norske ambassadør i Israel, Svein Sevje, for å snakke om saken, og erfarte at mens Israel og Norge kanskje ikke alltid ser helt likt på alle spørsmål, står likevel de to landene nært hverandre og har et varmt vennskap.

IT: Jeg (Aviel) har mange palestinske venner. Vi er enige om at ingen av sidene vil gi opp. I mellomtiden kan vi leve sammen, og gjør det også, selv om det ikke finnes noen politisk løsning. På denne måten er all den diplomatiske kranglingen bortkastet tid.

Sevje: Så hva er da din visjon? Bare å fortsette som før?

Dere må bestemme dere; Enten er dere en jødisk stat, eller så er dere et demokrati. Enten gir dere palestinerne deres rettigheter som demokrati, ellers gjør dere det ikke.

IT: Snakker du om en en-statsløsning?

Sevje: Vi var nettopp enige om at det er svært vanskelig å finne en tostatsløsning. Så hvis du har én stat, eller en fortsettelse av den nåværende situasjonen (en en-statsløsning som ikke er noen løsning), hva vil dere da gjøre med Vestbredden? To veinett, to sett med lover? Hvordan løser dere dette?

IT: Det synes å være en blindvei.

Sevje: Det er derfor jeg utfordrer israelere på dette. Jeg er bekymret fordi ingen israelere kan svare med en idé om hvordan dette virkelig skal løses.

Dere må tilpasse dere menneskerettighetenes verdier, dere kan ikke okkupere et annet folk. Dere ser stemmene [i Europa] for anerkjennelsen av Palestina. De ønsker en tostatsløsning.

IT: Igjen, jeg har mange palestinske venner, og jeg vet at de fleste gjennomsnittlige palestinerne ville foretrekke å leve under israelsk styre enn å styres helt av de palestinske selvstyremyndighetene.

Sevje: Vi forstår alt det. Rotet i Ramallah, hvem vil vel leve under det regimet? Men det er ikke poenget. Det er en okkupasjon. Hvis denne palestinske staten finnes, må den endres dramatisk.

Hele artikkelen kan leses i februar 2015 utgaven av Israel Today. REGISTRER DEG for å lese alt

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.