Venstre innrømmer at PA ikke er reell part for fred

12. mars 2015 |  Israel Today Stab

Et resultat av Israels opphetede valg har vært anklagene om at statsminister Benjamin Netanyahu ødela de tidligere sjansene for fred med palestinerne. Men nå innrømmer Netanyahus opponent i den Sionistiskeunion, Isaac Herzog (bildet), at de palestinske selvstyremyndighetene ikke akkurat er den mest levedyktige fredspartneren.

- Jeg er ikke sikker på at vi har en partner for fred, sa Herzog i et valg intervju med avisen Israel Hayom. - Jeg er ikke sikker på at det er en motpart på den andre siden som er interessert i fred. Så langt har de vært veldig fornøyd med deres ensidig strategi.

Herzog understreket at han fortsatt er forpliktet til en tostatsløsning som hindrer Israel fra å bli en delvis-nasjonal stat, men påpekte akkurat som Netanyahu at han insisterer på å beholde over store jødiske bosetningene i den såkalte "Vestbredden .

Til tross for tilsynelatende likheter var Netanyahu steinhard på at å legge fredsprosessen i hendene på Herzog og hans med-leder Tzipi Livni ville utgjøre en alvorlig risiko for Israels sikkerhet og fremtid.

- Det vil oppstå et press for å få oss til å trekke tilbake til [pre] 1967 linjer og dele Jerusalem, advarte Netanyahu i et intervju med The Jerusalem Post og la til at om israelerne velger å stemme for Herzog og Livni, - vil de få statsministere som helt og holdent gir etter for alt press. Ikke bare kan de ikke stå opp mot press, men de ønsker heller ikke å stå opp mot dette trykket (fra partene i forhandlingene). De vil bare gi og gi.

Økonomiminister Naftali Bennett sa på en finanskonferanse i Tel Aviv på onsdag at den som blir den neste statsministeren må være klar over at tilrettelegging for opprettelsene av en palestinsk stat på deler av landet vil gjøre en enorm økonomisk skade på den jødiske staten.

Bennett brukt eksempel fra i fjor sommers Gaza-krig for å påpeke at en uavhengig palestinsk stat i Judea og Samaria vil tillate grupper som Hamas å posisjonere sine raketter bare kilometer fra Israels tettest befolkede og økonomisk aktive regioner.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.