Endelig får Israel igjen tomater fra Gaza

16. mars 2015 |  Aviel Schneider

For første gang på åtte år kjøper Israel igjen tomater og aubergine fra Gazastripen. I helgen krysset tre lastebiler fylt med tomater (27 tonn) og aubergine (5,5 tonn) Kerem Shalom grenseovergangen til Israel, slik at de ankommer markedet på den første dag i uken.

På grunn av de religiøse reglene kan man ikke i Israel kjøpe frukt av jødiske bønder under den jødiske Shmitah-året. I det syvende året skal jorda hvile og den jødiske bonden må ikke bearbeide jorden. Av denne grunn undersøkte vi i år om ikke-jødiske bønder kan fylle grønnsaker og frukt i butikkene, noe som er mulig fra et religiøst perspektiv.

Før Israel blokkert Gazastripen av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av de stadige rakettangrepene mot Israel i 2007, ble 85 prosent av de eksporterte varene fra Gaza solgt i Israel og i de palestinske områdene i Judea og Samaria. Dette inkludert frukt, grønnsaker, møbler, tekstiler og mye mer. Av de 17 palestinske grønnsaksforhandlere som i forrige uke fikk varene sine sendt til helsedepartementet i Israel for godkjenning har allerede 15 av det blitt godkjent.Disse er derfor i stand til å selge sine produkter i Israel.

Det er planlagt at det i fremtiden på søndager, tirsdager og torsdager skal fraktes varer fra Gazastripen skal Israel. Dette skal gå igjennom til tross for blokaden, etterhvert vil også ett kjøtteksporten mellom Israel og Gazastripen bli an del av handelen. Israelske og palestinske kalve-oppdrettere har arbeidet sammen med grossister i lang tid, noe media ofte ikke rapporterer. Israelske kalve-oppdrettere har vi lenge klaget over det strenge Hamasregime på Gazastripen. Verre enn Israels blokade av Gazastripen har den brutale oppførselen til Hamas-regjeringen vært, noe som har ødelagt økonomien på Gazastripen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.