Hvorfor anklager Obama Netanyahu?

22. mars 2015 |  Aviel Schneider

Selv om de ikke vil innrømme det, viser Obama-administrasjonen at de er klar til å straffe Israel etter det vågale gjenvalge av statsminister Benjamin Netanyahu og det med en så klart flertall.

Det Hvite Hus sin misnøye etter tirsdagens valgresultatet ble klart da det viste seg at president Barack Obama brukte mer enn tre dager på å ringe og gratulere Netanyahu på seieren.

Amerikanske medier var tydeligere og antydet at Obama var ute etter å straffe Netanyahu og det økende flertallet av israelere som stemte for Likud og andre høyreorienterte partier.

The New York Times avslørte at Obama-administrasjonen revurderer sin politikk i forhold til den israelsk-palestinske konflikten og vil ikke lenger bruke sin veto for å hindre ensidige trekk fra de palestinske selvstyremyndighetene i FNs sikkerhetsråd.

Mer enn noe annet, synes Obama opprørt over at Israelerne plassert Netanyahu nok engang i regjeringskontoret, selv etter hans siste erklært noen dager før valget at etableringen av en palestinsk stat er uaktuellt.

 

Med mindre palestinerne selv kommer opp med en kreativ og akseptabel ny løsning er den bilaterale fredsprosessen nå så godt som død, noe som ikke lover godt for Obamas ettermæle.

Washington har også signalisert misnøye med Netanyahus frykt-scenarier under valget, da han erklærte at "araberne stormer meningsmålingene og vil styrte regjeringen." Det er allment antatt at taktikken gav føde til en massiv valgdeltakelse av Likud velgere som forseglet Netanyahus seier.

Etter valget avklarte Netanyahu at han og hele Israel fortsetter å søke en politisk utsikt mot araberne generelt og palestinerne spesielt, men at den nåværende situasjonen under det nåværende palestinske lederskapet egner slett ikke til et positivt utfall. Angående det kan iallefall ikke israelerne klandres.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.