Hverken jøder eller palestinere ser fred som en mulighet

27. mars 2015 |  Aviel Schneider

Rett før forrige ukes valg sa statsminister Benjamin Netanyahu at han ikke lenger var villig til å legge til rette for etablering av en palestinsk stat, som i sin nåværende form vil utgjøre en alvorlig trussel mot Israel.

USAs president Barack Obama og andre vestlige ledere ble frustrert av Netanyahus overraskende kunngjøring. Men det faktum at han ble gjenvalgt med så stor margin gir til kjenne at den jevne israelere mener at en tostatsløsning ikke lenger gir noe håp om fred og sikkerhet.

Det ble kraftig hevdet at valgresultatet signalisert en forskyvning til høyre i Israel, men det er rett og slett ikke sant. En sterkt flertall blant jødiske israelere har alltid hatt en tendens å gå mot høyre. I løpet av de siste 20 år med mislykkede forhandlinger, har israelerne i stor grad mistet troen på å finne en fredelig løsning med palestinerne.

Palestinerne er også skeptisk til at restene av fredsprosessen vil resultere i deres krav blir oppfylt. 71 prosent av flertallet sa at det er liten eller ingen mulighet for at en palestinsk stat blir etablert i løpet av de neste fem årene, ifølge en undersøkelse gjort av et Ramallah-baserte meningsmålingsbyrå.

- Selv om jeg skulle ønske jeg hadde fred med jødene i dette landet, vet jeg det ikke vil være mulig, sa Jamal (43) fra den arabiske landsbyen Zurif nær Hebron. - Politikk og religion vil aldri tillate oss å leve i fred. Det er altfor mange mennesker som er bestemt på å gjøre mer skade enn godt.

For mange palestinere betyr dette tilbake til krig. Den samme undersøkelsen fant at 48 prosent av palestinske arabere ønsker å se en ny terroristbølge mot Israel, mens 68 prosent støtter nye rakettangrep mot Israel fra det Hamas-styrte Gazastripen.

Begge sider innser at fredsprosessen i dag kun eksisterer på papiret og at det finnes dyp mistillit til den hverandre.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.