Israel forvirret over Iran-atomavtale med USA

30. mars 2015 |  Israel Today Stab

Israelske myndigheter ble denne uken stadig mer forvirret over vilkårene i en ny atomavtale mellom Iran og vestlige makter ledet av USA. Den selvpålagte fristen for å komme til enighet er i morgen 31. mars.

At forhandlingene koker ned til en avtale som høyst sannsynlig passer Iran, noe som Obama-administrasjonen er klar over. Men USA er desperate for å få en diplomatisk stjerne og kan være villig til signere hav som helst selv det som Israel vil vurdere som en "dårlig deal".

- Denne avtalen overgår og bekrefter vår bekymring, statsminister Benjamin Netanyahu til sin regjering på søndag.

De antatte vilkårene i avtalen vil la Iran bli stående med minst 6.000 sentrifuger som kan produsere anriket uran og det vil i stor grad være opp til Iran med å holde sitt ord at uranen vil bli sendt videre til Russland.

- Du trenger ikke å være en etterretningsoffiser for å se at Iran lyver rått og er i dag den største fare for stabiliteten i Midtøsten, la forsvarsminister Moshe Ya'alon til.

Både Netanyahu og Ya'alon påpekte at selv som USA og Vesten er i forhandlinger om denne misledende avtalen, forsetter Iran å utøve sin farlig innflytelse rundt om Midtøsten.

I forrige uke tok den iransk-støttede militsen kontroll over Jemen, til stor irritasjon for nabostaten Saudi-Arabia, som etter det har lansert en militær offensiv mot opprørerne.

- Irans bakeforliggende tanker i Jemen er erobre store deler land i et forsøk på kontrollere Bab al-Mandab stredet, slik at de kan endre maktbalansen i oljetransporten fra området, advarte Netanyahu.

Skulle Vesten undertegne atomavtalen i sin nåværende form, må den jødiske staten - måtte revurdere hele sikkerhetssituasjonen i regionen, sa den israelske innenriksministeren Gilad Erdan til Army Radio

En høytstående israelsk sikkerhetstjenestemann som snakket til Walla nyhetsportal sier avtalen bare bekrefter at Israel ikke kan stole Washington når det kommer til sikkerhet og stabilitet i regionen. - Vi vet at USA vil ignorere temaet Irans kjernekrafts og deres spredning og fordeling av våpen og sitt engasjement for terrorisme i Midtøsten, sa han.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.