Dette bør alle vite om påsken

1. april 2015 |  David Lazarus

Dette var tittelen på en ny bok (tilgjengelig på Amazon) skrevet av Reform Rabbineren Evan Moffic, som demonstrerer en dyp takknemlighet for den sentrale plassen Jesus har i den jødiske påskefesten. I sin bok, som kom ut i februar, akkurat i tide før høytiden, håper Moffic å hjelpe kristne til å forstå iden nære forbindelsen mellom jødedom og kristendom i påsken, den viktigste høytiden for både jøder og kristne.

- Å utforske påsken hjelper oss å lære mer om sammenheng mellom Jesu egen religiøse og åndelige liv og betydningen av Jesu oppstandelse og forløsning, forklarer han.

Skrevet i en populistisk stil for et bredt publikum, bør rabbinerns bok appellere til kristne som ønsker en inside forståelse, med et syn på en tradisjonell jødisk påske. - Jesus opplevde en tradisjonell påskefeiring ledet av de velsignelser og ritualer jødene har praktisert i over tre tusen år, skriver Moffic. - Historiene og fortolkningene han fikk høre er de som fortsatt blir undervist ved jødiske Sedermåltid i påsken den dag i dag. I denne boken blir du invitert til å oppleve the real thing.

I et kapittel med tittelen "Feire ditt eget Sedermåltid: En Haggadah til hjemmebruk for kristne og jøder" tilbyr Moffic en påskefeiring med merknader for de som ønsker å minnes Jesus som påskens offerlam. Ved å inkludere gamle hebraiske bønner og til og med nye anbefalinger for tradisjonelle oppskrifter, gir han de kristne som er interessert i de hebraiske røttene en autentisk påskeopplevelse.

 

For eksempel bemerker rabbiner at - lårbeinet symboliserer lammet som ble offret i templet i Jerusalem for 2000 år siden. Lammet symboliserer Guds nåde i forløsning av israelittene fra slaveriet til Egypt. I kristen tradisjon, symboliserer lammet Jesus, Guds lam, som det offer som frigjør troende fra verdens synd.

Moffic gjør det klart gjennom hele boken at påskefeiringen aldri bør være en kjedelig religiøs tradisjon, men snarere en livgivende erfaring som setter oss fri fra vår smertefulle fortid og gir oss håp om en bedre fremtid. - Hva gjør vi ut av tragedie og tap? Gud befalte dem å holde en høytid der de skulle finne en form for for fornuft, en slags mening, selv om de opplever et tap. Påskefeiringen er det hendelsen som jøder har husket og gjorde traumer av slaveri til noe minneverdig. De definerer seg selv ikke som offer. De søker ikke hevn. De holder det første hellige påskemåltidet til å fortelle sin historie om Guds frelse.

Moffic gir også noen ukonvensjonelle tolkninger av påske seremonien og mange av disse er allerede brukt i den messianske Sederliturgien som ønsker å forene troen på Jesus med den jødiske høytiden. - I kristen tradisjon, representerer tre stykker matza [usyret brød] Guds nærvær som Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd, skriver han. - Noen kristne tolker perforeringer i matzabrødet som symbolske gjennomboringer av Jesus på korset. Jesus er livets brød rammet som et offer for å styrke denne verden.

I et øyeblikk av uhemmet oppriktighet, tilstår Moffic at han har - funnet stor inspirasjon i beskrivelsen av kjærligheten i fra Paulus brev til Korinterne. Mitt eget bønneliv har blitt forvandlet ved det jeg har lært fra pastorer og kristne forfattere. Ganske ofte lærer jeg mer om min egen tro. - Omvendt, minner rabbineren oss om de forskjellige måtene jødisk visdom kan bringe kristne nærmere sin egen tro.

Dette er ikke første gang Rabbi Moffic fra Solel forsamlingen i Chicago skriver åpent om Jesus. Det var med stor fascinasjon at jeg anmeldt hans tidligere essay, 5 Rabbinere forklarer Jesus, som viste at spesielt i de senere årene har jødedommen vært ute etter å ta tilbake Jesus (se Israel Today, april 2014 ).

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.