Her er Iran-atom avtalen Israel ønsket å se

7. april 2015 |  Israel Today Stab

Israel svarte USAs president Barack Obamas mandag om påstanden at avtalen han fikk med Iran er det "beste tilgjengelige" løsning på den regionale atomkrisen. I en briefing med utenlandske journalister, insisterte Etterretningsminister Yuval Steinitz (bildet) at Obamas versjon var rett og slett "feil" og la ut hvilken avtale Israel helst hadde sett som den mest levedyktige alternativ for Iran.

Steinitz understreket at Israel, akkurat som USA foretrekker en diplomatisk løsning på krisen og vil utarbeide bedre vilkår enn det amerikanske forslaget gir. Men han har også uttalt at en militær aksjon mot Iran må kunne være "for hånden."

Israel har vært svært kritisk til rammeavtalen som ble hamret ut mellom Iran og Obama-administrasjonen og som den jødiske staten mener vil gjøre det mulig for Teheran å fortsette sitt kjør mot å bli en kjernefysisk militærmakt.

Iran og de vestlige makter har mulighet frem til 30. juni for å komme til med en endelig avtale og Steinitz sa at Israel mener dersom tiden blir brukt riktig, kan en "mer fornuftig" enighet innen da. For å nå dette målet listet ministeren opp en rekke krav Israel ønsker å presenteres ved forhandlingsbordet. Krav som vil tette "hullene" i dagens amerikanske forslag.

Den israelske listen med krav inkluderer:

* Opphøring av all forskning og utvikling av avanserte sentrifuger i Iran. Dette vil forhindre Iran fra å endre sin mening og plutselig å bygge en atombombe.

* Full eksponering av alle militære aspekter ved Irans atomprogram.

* En forpliktelse mot å sende andre anriket uran utenfor Iran.

* Tillate internasjonale inspektører å undersøke områder i Iran "hvor som helst, når som helst."

Steinitz sa at disse alternative kravene ikke var ment for - å erklære krig mot Iran. Det er kun for å øke presset på Iran og stå fast og få Iran til å gjøre alvorlige innrømmelser og har for å få en mye bedre avtale.

Under sin presentasjon bemerket det israelske departementet også at Iran har eskalert sin forskning og utvikling av langtrekkende ballistiske missiler og lurte på hvorfor Obama-administrasjonen ikke hadde klart å takle dette aspektet av den samlede trusselen fra Iran. Han ba også om, i lys av bruddet på den forrige rammeavtalen, en forsikring fra Washington at Iran vil etterleve avtalen denne gangen.

Dette var langt fra de eneste spørsmålene som bekymert Israel:

* Hvilket budskap vil nå føre til innrømmelser for Iran, etter at de i så mange år hadde ignorert FNs sikkerhetsråds sine vedtak angående atomprogrammet?

* Blir ikke Vesten bekymret for at Lausanne avtalen ville gi gnister til et kjernefysisk våpenkappløp i Midtøsten, i stedet begrense spredningen av atomvåpen?

* I lys av den tabben for å hindre Nord-Korea bli en atomkraftnasjon, hvordan vil den Iran utfordringen bli behandlet annerledes?

Tatt i betraktning alle disse punktene, sa Steinitz at Israel i de kommende ukene vil jobbe hardt for å overbevise Obama-administrasjonen, den amerikanske kongressen, Storbritannia, Frankrike, Russland og andre verdensmakter om - ikke å signere denne dårlige avtalen, eller i det minste å få endre dramatisk på den.

Steinitz avsluttet med å understreke at Israel forsatt verdsatte President Obamas forsikringer om at USA alltid vil stå med Israel mot enhver iransk aggresjon. Imidlertid vil et atomvåpen fra Iran være - en eksistensiell trussel mot Israel. Ingen kan fortelle oss at backing og assistans er nok til fullstendig å stå i mot eller å nøytralisere en slik trussel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.